Boppin' and Burnin nr 24

Al weer een maand omgevlogen met van alles en nog wat. Voor Desiderius Erasmus naar Joensuu geweest, klein plaatsje in Finland richting Rusland.Was te gek om daar de boodschap van Charlie Parker door te geven aan die jonge drummers voor de Jazz afdeling van de Karelia University. Iedere dag door weer en wind op de fiets van mijn hotel naar school. Tussen door nog een concert in een hele kleine, maar uiterst gezellige club aldaar met het hoofd van de Jazz afdeling Pekka Pylkkanen ( een geweldige altist), Mikael Jacobsson piano en Heiko Remmel op bas. Die laatste twee hebben er een treinreis van 4 uur vanuit Helsinki voor over gehad om die gig te spelen. Wat een goeie mentaliteit voor die paar rot centen! En wat een geweldige muzikanten. Was een  hartverwarmend feestje. Swinging at the North Pole! Toen nog even naar huis en op naar een volgende missie bekokstoofd door Desiderius en wel wederom naar Corfu, winterkleren weer omgewisseld voor mijn zomerkleren. Daar aangekomen was het een te gek weerzien met die studenten en werd het weer een inspirerende week. In deze zeer onstabiele tijd is de verspreiding van de swing een absolute noodzaak.  Deze keer was Marius Beets ook mee, dus dat ging dubbel op en er kon niemand meer omheen. Dimos Dimitriadis had nog wat concerten geregeld met pianist George Kontafouris en de zeer goede Amerikaanse zangers Jay Clayton waarmee we het hele landschap van de Bebop tot Freejazz hebben verkend in Corfu en Athene. Deze laatst genoemde stad is een typische Zuid Europese metropool, het leeft daar wel ( 5 miljoen mensen) Ik liep van mijn hotel naar de club ( Atheneum) die gelegen was aan de voet van de Acropolis. Toen ik eenmaal het Monastiraki plein overstak, moest ik mij een weg banen door honderden mensen die daar hun zondagmiddag doorbrachten en zich koesterden in de warme herfstzon. Een restaurant eigenaar zag mij wat verwijfeld rond kijken en zei: ‘’ I don’t know what you are looking for, but you can find it here!’’. Dat was aardig geprobeerd maar helaas niet waar. Uiteindelijk vond ik de club en een warm ontvangst viel mij ten deel. Aardige en gastvrije mensen die Grieken ondanks alle financiele ellende die ze moeten doorstaan. Het zal daarwel nooit goed komen, maar ze omarmen de muziek en ze laten het je weten ook! Een oude beschaving met soul.
 
Thuis gekomen ging de winterjas weer aan en stonden we met de JazzXpress voor de TV in het VPRO programma ‘’Vrije Geluiden’’. Beetje swing in dat programma kan geen kwaad en dat was wel te merken aan de goeie reacties die we hebben mogen ontvangen bij deze TV presentatie van onze nieuwe CD ‘’Dexternity’’, met de muziek van Jazz icoon Dexter Gordon. De vinyl uitgave van de VPRO radio opname uit 1972 met Dexter, Rein de Graaff en Henk Haverhoek zijn inmiddels ook gereleased op het Britse Gearbox label. Een gelukkig samenloop van omstandigheden waarmee we ons weer in onze handen mogen knijpen. Je moet blijven knokken voor die Jazz en niet opgeven, daarin zit hem , denk ik, het geheim van het succes. Zelfs een Trumpquake krijgt ons niet omver! 
 
 Helaas zijn twee goede collega’s mij ontvallen dit jaar, de drummers Tony Nusser en Ruud Pronk. Tony stond aan de wieg van  The Dutch Swing College Band en Ruud Pronk  stamde uit de jaren 50 toen de Bebop zich een weg begon te banen door ons polder landschap. We gaan alweer richting 2017, maar eerst nog naar Valencia en Lissabon waar een aantal jonge jazz studenten  weer de oren worden gewassen met de kracht van de blues en de swing .( It don’t mean a thing, if….)  Een gezond en swingend 2017!!  
En tot de volgende Boppin’ and Burnin’ 
 
Eric Ineke
 

Agenda van maandag 27 februari

Stathe Sessie: Josh Savage
StatheUtrecht
woensdag, maart 1, 2017 - 20:30
De tweetalige Britse singer-songwriter Josh Savage tourde door Amerika, Europa Midden-Oosten en ston ­»
The Dolmen + Pyrolysis
Poppodium P60Amstelveen
donderdag, maart 2, 2017 - 20:00
The Dolmen is een vijftallige groep heidense rebel-rousers van het mystieke eiland van Portland aan ­»
DI-RECT + Support
donderdag, maart 2, 2017 - 20:00
Een van de succesvolste rockbands van Nederland €20 exclusief €3,10 servicekosten Vrije sta- en (een ­»
In The Whale (USA) live at Winston Kingdom
donderdag, maart 2, 2017 - 21:00
In The Whale’s music resonates with anyone thirsting for the time when bands simply rocked. That nos ­»

Archief door de jaren heen

Fernando Lameirinhas
Bazar Curieux 2009 festival met Major LazerSoundsystem e.a.