Nederlandse Ultra beweging uit de jaren tachtig z’n laatste uitroepteken

Dertig jaar na dato krijgt de Nederlandse Ultra beweging uit de vroege jaren tachtig z’n laatste uitroepteken in de Melkweg. ULTRA2012 wordt hier op 7 april uitgeluid met muziek, film, expo, debat en presentaties: postpunk van toen en experiment van nu. The Tapes geven hun eerste concert sinds hun laatste optreden op 12 februari 1982 en Minny Pops zullen tijdens ULTRA2012-EINDE voor de allerlaatste keer in Nederland optreden.
Ook zijn er optredens van Truus de Groot (Plus Instruments) + Liesbeth Esselink (Solex) en Toon Bressers (ex-Nasmak) + Younes Riad, stadsdichter Menno Wigman en jonge bands Bertin, The Sugarettes, Katadreuffe, Wooden Constructions, The Tobacconists, gevolgd door DJ Gijsbert Kamer, Gonzo (circus) en Eindbaas DJ’s.
In de Mediaroom is een audiovisuele ULTRA EXPO te zien over de vroege jaren tachtig in Amsterdam, met speciale aandacht voor club De Koer en WHS Radio, samengesteld door Eddy de Clercq (DJ, De Koer), Oscar Smit (redacteur Vinyl/ DJ in Mazzo), Menno Grootveld (PKP-TV, Rabotnik) en Rogier van der Ploeg (PKP-TV). In de Galerie is de tentoonstelling Foto’s voor Vinyl 1981-1988 te bezichtigen, met werk van o.a. Maarten Corbijn, Erwin Olaf en Roy Tee, gecureerd door Wim van Sinderen (redacteur Vinyl/ curator Fotomuseum Den Haag) terwijl in de Cinema het programma Unzipping ULTRA plaatsvindt, met lezing en debat van Stan Rijven, Harold Schellinx, Marcel van Schooten, Atze de Vrieze en Peter Bruyn en een filmvertoning van Bob Visser’s ‘Het Veld van Eer’.
Melkweg , Amsterdam (Oude Zaal, Theaterzaal, Cinema & Mediaroom & Galerie)               
Zaal open 18:30 uur / Aanvang 19:00 uur
Toegang € 20,00 + lidm
vvk gestart via Ticketservice
Laatste concert Minny Pops                                                                                                     
Precies 33 jaar geleden trad Minny Pops tijdens het Paasweekend op in de Melkweg met Red Krayola en Scritti Politti. Met hun radicale geluid en podiumpresentatie was Minny Pops voortrekker van de Ultra-beweging. Na een tour door Engeland in januari en een verrassende suite-uitvoering van debuutalbum ‘Drastic Measures, Drastic Movement’ in maart, is de band klaar voor een uniek en eenmalig optreden in de Melkweg. Hierbij zullen vooral nummers gespeeld worden van hun tweede album ‘Sparks In A Dark Room’ (1982), dat verscheen op het toonaangevende Factory Benelux label.
The Tapes exclusieve EP
Op 12 februari 1982 nam new wave boegbeeld The Tapes afscheid met een groots concert in een vol Paradiso. Dertig jaar na dato keert de band ter gelegenheid van ULTRA2012 terug op het podium. Om dit te vieren ontvangen alle bezoekers van het concert een download-kaart met een code voor een exclusieve digitale EP van The Tapes met vier live-tracks uit 1981. Van de vijfmansbezetting uit 1982 zijn er drie weer van de partij: Rolf Hermsen (zang), Peter Meuris (drums) en Dennis Duchhart (gitaar), aangevuld met nieuwkomers Mark Drillich (bas), Martijn Voorvelt (gitaar) en Rogier Voorvelt (toetsen).
ULTRA in Concerto
Op 7 april zijn er ’s middags vanaf 15:00 in de Amsterdamse platenzaak Concerto voordrachten en optredens van auteur en Ultra-muzikant Harold Schellinx + Peter Mertens (ex- Young Lions) en de band Space Siren. Begin maart verscheen van Harold Schellinx  het boek ‘Ultra’ bij uitgeverij Lebowski, over de ULTRA scene van 1980-1981. Hierna kun je gelijk door naar de Melkweg, waar om 17:00 de ULTRA EXPO opent.
Subroutine Afterparty
Na afloop van de ULTRA2012-EINDE avond in de Melkweg vindt in de Vondelbunker een gratis afterparty plaats gehost door platenlabel Subroutine, met jonge, veelbelovende acts Space Siren, April en New YX.
Ook na ULTRA2012-EINDE leeft (post-) ultra voort! Op 24 april zal ULTRA@STEIM plaatsvinden, met onder meer Harold Schellinx en Truus de Groot (Plus Instruments).
Updates en meer info via  www.ultra2012.nl  en www.facebook.com/ultra2012

Agenda van maandag 27 februari

Stathe Sessie: Josh Savage
StatheUtrecht
woensdag, maart 1, 2017 - 20:30
De tweetalige Britse singer-songwriter Josh Savage tourde door Amerika, Europa Midden-Oosten en ston ­»
The Dolmen + Pyrolysis
Poppodium P60Amstelveen
donderdag, maart 2, 2017 - 20:00
The Dolmen is een vijftallige groep heidense rebel-rousers van het mystieke eiland van Portland aan ­»
DI-RECT + Support
donderdag, maart 2, 2017 - 20:00
Een van de succesvolste rockbands van Nederland €20 exclusief €3,10 servicekosten Vrije sta- en (een ­»
In The Whale (USA) live at Winston Kingdom
donderdag, maart 2, 2017 - 21:00
In The Whale’s music resonates with anyone thirsting for the time when bands simply rocked. That nos ­»

Archief door de jaren heen

Bram Stadhouders – The Ship Comes