Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-05-12 07:00:00 • 11 min lezen

Afghan Wigs - Do To The Beast

Afghan Whigs – Do To The Beast Label: Subpop Eindoordeel: 8,5

De Amerikaanse grunge rockers van weleer zijn weer terug bij hun label waar men ooit zijn begonnen. Eind jaren tachtig debuteerde de band met het album “Big Top Halloween” , dat hun een stapje verder bracht naar het Subpop label. Na twee goede album werd de band bij Electra/ Warner binnen gehaald waar men de wereldwijde doorbraak kreeg met het album “Gentlemen”. Nu zijn we tien jaar verder en levert de band hun 7de album “Do The Beast”. Het is het eerste album sinds de band hun breakup van 2001 en de reunie van 2012. Daar waar het eind jaren negentig niet meer lukte, is dit album lekker fris en nieuw van materiaal en energie.

Het zware grunge geluid van “Parked Outside” doen direct de oude albums herleven. Al beseft men dat men ergens aansluiting nodig heeft bij de huidige tijd. Wellicht dat Greg Duli en de zijnen hun enthousiasme hebben gevonden in de laatste albums van Kings of Leon. In deze sfeer mag men nummers al “Matamoras en “The Lottery” plaatsten. “Algiers” “Royal Cream” en “It Kills” zijn weer nummers die Afghan Whigs voorheen groot maken. Meeslepend en melancholie dat doet denken aan R. E. M. Het piano intro van “Lost in the Woods” doet wat denken aan de dreampop van Mercury Rev, inclusief het piano intro.

Het is zeker een van de betere Whigs albums en zijn we blij dat de band weer on the Road is. De band staat 14 juli in Paradiso te Amsterdam

Deel via social media: