Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2016-03-17 07:00:00 • 10 min lezen

An Evening with the Blues 12-3-2016 Lantaren Venster Rotterdam

De 26e editie van festival An Evening with the Blues is alweer de vierde editie in Rotterdam, na 22 edities in Tiel.

Super Chikan

De kans is groot dat je op een zinderende hete zondag in Clarksdale, Mississippi Super Chikan aantreft bij Morgan Freeman’s Ground Zero Blues Club. Deze bluesartiest en gitaarbouwer komt uit het noorden van de Magnolia State. Hij is een verdienstelijk kippenfluisteraar, vandaar zijn bijnaam. In zijn paspoort staat James Johnson en hij is de neef van de legendarische Big Jack Johnson. Super Chikan speelt in de traditie van de Hills muzikanten: R.L. Burnside, Junior Kimbrough, Booba Barnes en Paul `Wine` Jones en natuurlijk neef Big Jack Johnson. Twee jaar geleden werd hij geëerd met Blues Music Award nominaties voor BB King Entertainer of the Year, Song of the Year voor het nummer Fred’s Dollar Store en Traditional Blues Male Artist. Daarnaast won hij de award voor Traditional Blues Album of the Year voor het album Chikadelic. Vanavond neemt hij het publiek mee op een muzikale reis naar de juke joints van Mississippi, waar de (delta)blues geboren is.

Chris Beard

Chris Beard (1957) staat al heel lang op het verlanglijstje van het festival. Hij werd in Rochester NY geboren, waar hij nog steeds woont. Hij is de zoon van bluesman Joe Beard. De blues is Chris met de paplepel ingegoten. Blueslegende Son House was hun buurman. John Lee Hooker, Buddy Guy en Muddy Waters waren hun huisvrienden. Hij is geïnspireerd door Matt guitar Murphy en Buddy Guy. In 1997 kwam zijn eerste album Barwalkin uit. Dat leverde hem gelijk de bijnaam Prince of the Blues op en een nominatie voor Best New Blues Artist. Twee jaar later ontving Chris van Blues Beat de Muddy Waters Award voor The New Talent of The Year. Vier jaar later kwam zijn tweede cd Born To Play The Blues uit, en in 2005 Live Wire. In 2015 verschijnt Eye Of The Witch. Chris is weer terug aan het bluesfront en maakt in 2016 zijn eerste Europese tournee, met slechts twee optredens in Nederland. Hij heeft een heerlijk stemgeluid en een mooie open toon op zijn gitaar. De mooiste toon op de juiste plek.

Shakura S’Aida

“Hallelujah, we’re off to church” wát een stem heeft deze vrouw! Dít is de échte blues, soul en gospel verenigd in dit wondermooie schepsel van ‘the Good Lawd’. De dame die een afstand tot de microfoon hanteert waar menige hedendaagse lispelende R&B zangeres een moord voor zou doen. Een dame die ons allemaal, ‘Blues Police’ of niet, he-le-maal inpakt! Shakura S’Aida heeft er een massa discipelen bij. Als wij deze dame deze winter niet in LantarenVenster, de North Sea Jazz Club of elders in het land tegenkomen dan eet ik m’n schoen op! Top act van een top vrouw met klasse en charisma maar vooral met een stem met een hoofdletter S zoals het programmaboekje van Blues Peer aangeeft!” (thebluesalone.nl over Shakura’s optreden op 18 juli 2015 in België). De schoen mag dus aan blijven. Want Shakura S’Aida staat geprogrammeerd als slotact van dit festival. Zij brak in 2008 door met haar debuutalbum Blueprint, gevuld met covers van bluessongs uit de jaren veertig en vijftig. Haar acteervermogen bezorgde haar een rol in de Canadese film Doomstown en rollen in diverse televisieseries. Haar tweede cd Brown Sugar (niets van doen met de Stones Song) had zoveel succes dat Shakura jarenlang wereldwijd kon gaan toeren. S’Aida heeft een stem die de genres jazz, blues, soul en rock moeiteloos aankan, zodat haar repertoire kan switchen van sophisticated tot stevig, wat dan ook op haar derde cd Time te horen is. Haar inspiratiebronnen: Nina Simone, Etta James en Billie Holiday, voorwaar niet de minsten.

Paul Batto Jr.

foyeroptredens Paul Batto Jr. werd in 1967 geboren in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Al jong leidt hij het leven van rondreizend muzikant. Tot zijn invloeden rekent hij niet alleen bluesmuzikanten als John Lee Hooker, maar ook artiesten als Mahalia Jackson en Frank Sinatra. De afgelopen twintig jaar trad Batto in heel Europa op. Hij bezit een bijzondere stem en is een virtuoos gitarist. Zowel akoestisch als elektrisch. Op zes of twaalf snaren, met of zonder flessenhals. Op zijn cd’s Ain’t But One Way en Lonesome Road toont hij de luisteraar een proeve van zijn kunnen met vooral eigen nummers, zoals hij die ook ongetwijfeld ten gehore zal brengen tijdens zijn foyeroptredens.

Bezetting Super Chikan: James ‘Super Chikan’ Johnson - gitaar & vocaal Harold ‘Fat Hary’ van Dorth - gitaar Jan Markus - bas Eduard Nijenhuis - drums

Bezetting Chris Beard: Chris Beard - zang, gitaar Patrick Cuyvers - keyboards Renaud Lesire - bas Steve Wouters - drums

Bezetting Shakura S'Aida: Shakura S'Aida - zang Paige Armstrong - gitaar Jesse Karwat - piano Roger Williams - bas Tony Rabalao - drums

Deel via social media: