Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-11-17 07:00:00 • 10 min lezen

Anna von Hausswolff - The Miraculous

Anna von Hausswolff - The Miraculous Label: City Slang Eindoordeel: 7,5

Bij het horen van de eerste tonen van ‘The Miraculous’ ontkom ik er niet aan deze, zo vlak voor december, te associëren met de intochtvan Sinterklaas. De misthoorn klinkt; Anna von Hausswolff is in aantocht! Een vrolijk kinderfeestje zal dit album niet worden want al snel neemt deze Zweedse zangeres je mee naar de donkerste krochten van haar gedachten.

Anna von Hausswolff is een zweedse zangeres die voornamelijk haar songs achter een piano en kerkorgel vertolkt. Ze opende al voor Tindersticks, Lykke Li en was in 2013 te zien op het Eurosonic 2015 te Groningen.

"The Miraculous" is de opvolger van "Ceremon"’ uit 2013, een album waarbij het kerkorgel een prominente rol had. Het leek er even op dat dit haar signatuur zou worden, maar op ‘The Miraculous’ is dit instrument één van de vele kleuren op het palet van de dochter van geluidsartiest Carl Michael von Hauswolff. En daarmee is meteen duidelijk waar von Hausswolff het van heeft.

De sound van dit album doet in de verte denken aan bands als Dead Can Dance, zoals in het nummer "Pomperipossa". In de laatste track "Stranger" hoor je Cocteau Twins doorklinken. In het ruim tien minuten durende "Come wander with me/deliveranc" wordt zelfs een uitstapje naar de metal hoek niet geschuwd. In de loop der jaren lijkt Anna steeds meer af te stappen van standaard songstructuren en is haar hoge, doordringende stem een instrument geworden dat deel uitmaakt van haar palet.

Donker, intens en soms wat afstandelijk. Laat de winter maar komen.

11 december is Anna te vinden in t Paard te Den Haag.

Deel via social media: