Zoek...
Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest

Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest

Label: Inside Out Music

ALBUM RECENSIE
DOOR SHARMAYN VINKE
2021-03-07 07:00:00 • min lezen

Singer-songwriter
8,0

Anneke van Giersbergen - The Darkest Skies Are The Brightest

Anneke van Giersbergen is een muzikale duizendpoot. In haar solocarrière, bands (VUUR!, ex-The Gathering) en projecten (o.a. Ayreon, The Gentle Storm, Devin Townsend) kan ze verschillende kanten van zichzelf kwijt, zoals progressieve metal en akoestische popmuziek. Het plan was om te schrijven aan nieuwe muziek voor VUUR!. Het liep echter anders. Op privégebied en zakelijk gebied had ze het de afgelopen jaren niet makkelijk. Ze is alleen in een huisje net buiten haar thuisstad Eindhoven gaan schrijven en dit heeft geresulteerd in haar zesde soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. Op je donkerste dagen kun je tot je helderste inzichten komen.

The Darkest Skies Are The Brightest is een akoestisch popalbum waarin de akoestische gitaar op de voorgrond staat, maar waarin ook veel gebruik is gemaakt van strijk- en blaasinstrumenten en zacht slagwerk. Anneke heeft de afgelopen jaren vaak samengewerkt met orkesten (denk bijvoorbeeld aan haar Symphonic Junction concerten) en dit werkt goed voor/met haar muziek.

Eerst horen we ‘Agape’ wat begint met een akoestische gitaar en de warme, heldere stem van Anneke. Terwijl ‘Agape’ vordert, komen er ook strijkinstrumenten en zacht slagwerk bij waardoor het steeds meer lagen krijgt. ‘Hurricane’ heeft een ritmisch intro en een wat donkere atmosfeer waardoor het gelijk een contrast geeft met de openingstrack. De strijkinstrumenten zijn ook te horen op ‘My promise’ en de zanglijn werkt goed. ‘My promise’ wordt mooi opgebouwd en de strijkinstrumenten geven een mooie afronding. ‘I saw a car’ is ritmisch, upbeat en heeft een folky tintje. ‘The soul knows’ is upbeat, maar het heeft tegelijkertijd ook een kalme sfeer. Op de een of andere manier heel passend bij de titel van het nummer. De stem van Anneke komt heel mooi uit op het dromerige ‘The end’. ‘Keep it simple’ heeft een hint van klassiek en country en bij ‘Lo en behold’ krijg je bij de stukjes samenzang soms een Devin Townsend vibe. ‘Losing you’ is heel gevoelig waarbij de hogere noten van Anneke heel mooi zijn om naar te luisteren. Een onverwachte verrassing is ‘Survive’ met flamencostijl gitaar. ‘Love you like I love you’ is lief en licht die The Darkest Skies Are The Brightest mooi afrondt.

De kracht van dit album blijft toch wel de stem van Anneke die door velen zo geliefd is. Overigens werkt de achtergrondzang ook heel mooi en versterkt het de zanglijnen op de goede momenten. Een mooi en oprecht album dat het echt waard is om te luisteren.

Te zien in Nederland: zie www.annekevangiersbergen.com voor de actuele data.


Singer-songwriter

Deel via social media: