Zoek...
Ayreon – The Source

Ayreon – The Source

Label: Mascot

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-04-28 07:00:00 • 2 min lezen

Progressive / Rock
8,5

Ayreon – The Source

Het verhaal in de Ayreon Saga krijgt een nieuw hoofdstuk. Na The Theory Of Everything leek het concept verhaal van het meesterbrein van Arjen Lucassen afgerond te zijn. Nu gaat hij terug naar de wereld van de planeet Alpha, op zoek naar de bron.

Voormalig Vengeance gitarist Arjan Lucassen brengt al jaren albums uit waarbij hij ruimte geeft aan gastmuzikanten om zijn verhaal gestalte te geven. De prog rock van The Source kent naast de vaste gasten Floor Jansen (Nightwish) en James LaBrie (Dream Theater), Tobias Sammet (Edguy/ Aventasia), Paul Gilbert (Mr. Big),  Mark Kelly (Marillion), Tommy Karevik (Kamelot) en Hansi Kursch ( Blind Guardan) vele andere gasten.

Het verhaal van The Source is gedeeld in 4 fasen The Frame met het heerlijk openingsnummer “The Day That The World Breaks Down”. Goed vol en met vele tempowisselingen waardoor de storytelling een mooie vorm kent.  Het verhaal waarbij de planeet op de aarde afstevent en de mensheid in gevaar komt. Met het stevige oude Queen rocksound van “Everybody Dies” wordt het serieus. Het tweede deel “Aligning of the Ten” is gevarieerd van de rock naar de folk om terug te kijken op de oude tijd in  “All That Was”. Daar waar de rust was is het uptemponummer met de zenuwen op Run Apocalyse Run! Treffend. Wanneer deel 3 “The Transmigration” om de crisis te bezweren met “Aquatic Race”, “Deathcry Of A Race” komt het om in “The Ocean”. De duetten zijn goed  gecast waardoor het album als een boek je meesleept door het verhaal om uiteindelijk op “The Rebirth” uit te komen. Een wereld (“Planet Y is Alive”) waarbij de menselijke impulsen (“Human Compulsion”) langzaam worden overgenomen door machines en de menselijke invloed alsmaar beperkter wordt ervaren met “March of the Machines”.

Het is wederom een prachtig verhaal dat zowel op cd als dvd verkrijgbaar is. Tevens is er een deluxe uitvoering met een boek en cds incl. instrumentale versie plus dvd.

Progressive / Rock

Deel via social media: