Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2014-08-06 07:00:00 • 11 min lezen

Bear In Heaven - Time Is Over One Day Old

Bear In Heaven – Time Is Over One Day Old

Label: Dead Oceans

Eindoordeel: 8/10

 

 

Bastaardkind

Brooklyn’s Bear In Heaven presenteert zich op hun vierde langspeler als het bastaardkind van Radiohead (ten tijde van Amnesiac), Mogwai en Goldfrapp, ofwel atmosferische, progressieve synthi-indipop maar dan zonder de bijbehorende robuuste techno-basis. De warmte van een bevroren bloem.

 

Mysterie

Tracks als ‘Autumn’en ‘The Sun And The Moon And The Stars’ laten een meer warme, catchy kant van deze band horen, maar door de bank genomen is het erg veel echo en desolatie hier. Dat laatste met name vanwege het ijle stemgeluid van bandleider Jon Philpot dat qua klank ergens tussen dat van José Gonzales en  Jonas Bjerre (Mew) hangt.

Er hangt ook een soort van mysterieuze sfeer in dit laatste werk van Bear In Heaven. Alsof er zich onder de kilheid en steriliteit een groter geheim verschuilt dat zichzelf maar niet wil prijsgeven. Dat is de kracht en de zwakte van deze CD want het maakt dat je er maar naar terug blijft komen zonder dat de onderliggende stroom die je voelde zich ooit aan je openbaren zal. Onderhuids en ongenaakbaar totdat afsluiter ‘You Don’t Need The World’ je iets van een voorzichtige verlossing uit de dieptes biedt.

 

Filmisch

De productie van dit album is wijds en vol diepte. Als een film. Ik stel me er een wide shot van IJsland in de winter bij voor met hier en daar inter cuts van verontrustende beelden die niet lang genoeg in focus blijven om er uit op te kunnen maken wat ze precies zijn.

 

Op reis

Afhankenlijk van hoe geduldig je bent is ‘Time Is Over One Day Old’ een plaat waar je jezelf als luisteraar helemaal in kunt verliezen of een erg frustrerende. Uw scribent schaart zichzelf voorzichtig in de eerste categorie, zet het schijfje nogmaals op, sluit zijn ogen en gaat weer op ontdekkingsreis in het aurale niemandsland van deze experimentele Amerikanen.

 

 

Eindoordeel: 8/10

Deel via social media: