Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-05-10 07:00:00 • 11 min lezen

Bill Fay - Who Is The Sender?

Bill Fay – Who Is The Sender? Label: Dead Oceans/ konkurrent Eindoordeel: 8,5

Bill Fay is een Engelse zanger / toetsenist die begin jaren 70 enkele prachtige album heeft gemaakt. Het titelloze debuut is een juweeltje en de opvolger doet er zeker niet voor onder. Toch werd Fay gedropt van het label, omdat het geen hit potentie had.

Op vreemde wijze zijn deze albums in de jaren 90 terug op het toneel gekomen en kregen ze een cultstatus bij de nieuwe opkomende acts. De band Wilco en singer songwriter John Howard coverde zijn songs waardoor er weer belangstelling ontstond voor deze Fay. Een re-release werd uitgebracht, maar de man kreeg solo nooit het juiste podium. Inmiddels eren huidige muzikanten waaronder Nick Cave hem publiekelijk en Kinks frontman Ray Davies geeft hem de ruimte om dit album op tenemen.

Met “Who Is The Sender?” werkt hij aan zijn derde comeback. Hij is hiermee enkele jaren geleden al mee begonnen. Het label Dead Ocean gaf hem in 2012 een nieuwe kans. “Life is People” was al een goed album, maar dit album overtreft het eerdere werk. Op dit album staan juweeltjes van songs waaronder “How Little” en “Underneath The Sun”. Ze passen in de lijn van Cave relaxte songs en in de lijn van Leonard Cohen. Zijn stem is misschien minder prominent aanwezig maar de liedjes krijgen hierdoor een meer intiem karakter. Prachtige plaat met laidback piano- popliedjes die in deze tijd zeker mee kan. En voor de nieuwsgierige liefhebbers is het zeker de moeite waard om de eerste albums een te gaan zoeken.

Deel via social media: