Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-04-16 07:00:00 • 12 min lezen

Brimstone - Mannsverk

Brimstone - Mannsverk Label: Karisma records/ Bertus Eindoordeel: 7,5

De progrock band Brimstome sloot zich op in hun eigen atelier waar men zich liet inspireren door de jaren 70 progrock bands als King Crimson. Rolf Edwards en de zijnen hebben er een handje van om allerlei instrumenten in de minimaal 6 minuten durende songs te stoppen. Het vorige album “Smorgasbord” kende veel experimenten die met dit album “Mannsverk” gereduceerd zijn. Hierdoor is het album evenwichtiger geworden. Inmiddels is dit het vierde album van de band uit Noorwegen.

De nummers blijven oplopen van 6 minuten naar boven de 10 minuten. Het geluid van Pink Floyd is wat meer in de songs verankerd waardoor er meer gewerkt wordt met climax en anti-climax binnen de nummers. Van de uptempo momenten naar rustpunten die worden opgevuld met blazers, strijkers en accordeon samples. De variaties binnen de songs zijn divers. Daar waar de band op de vorige albums wel eens de rode draad hier en daar kwijtraakte, is dat met dit album minder het geval.

De gitaarsoli zijn nooit saai omdat de ondersteunende ritmes wisselen en men maakt gebruikt van diverse instrumenten om de achtergrond van de solo in te kleuren. Maar ook de toetstensolo s komen op het gehele album ruim aan bod. De zang is wat iel, dat is wat jammer. Zeker een lekker album voor de progrockers van toen en nu.

Deel via social media: