Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-09-29 07:00:00 • 3 min lezen

Bruce Springsteen - Chapter And Verse

Label : Columbia Eindoordeel : 8,5  

Chapter And Verse heet het nieuwste album van The Boss. Het is wederom een compilatiealbum geworden maar wel één met een gouden randje want er staan een aantal nog nooit uitgebrachte nummers op.  

Eén van ’s werelds grootste artiesten Hij werd vorige week 67 en “Is Still Going Strong”. Begin 2016 begon deze geweldenaar met zijn River-tour in Amerika en op 14 juni van dit jaar deed hij met zijn fameuze E Street Band het Malieveld in Den Haag aan, waar ruim 67.000 mensen getuigen waren van een memorabel concert. Nu is hij bezig met zijn tweede en laatste deel van zijn tour in Amerika en dan zijn Australië en Nieuw Zeeland nog aan de beurt. Diegene die ooit een concert heeft bijgewoond weet dat een “Springsteen-gig” bijzonder is want meestal tikken de concerten ruim 3½ uur aan. Tussendoor heeft Bruce ook nog eens zes jaar aan zijn biografie gewerkt en op 27 september kwam dit bijzondere boek uit in Nederland met de alleszeggende titel Born To Run.  

Autobiografische nummers Zoals bijna altijd bij Springsteen krijg je waar voor je geld en dus ook bij Chapter And Verse. Met maar liefst 18 tracks en een speeltijd van bijna 80 minuten is een schijfje maximaal gevuld. Natuurlijk is dit niet de eerste compilatie maar je moet het ook eigenlijk in combinatie met zijn biografie zien. Het album begint met de jonge, onzekere Springsteen en vijf nog nooit uitgebrachte nummers vormen de opener waarbij vooral ‘He’s Guilty’ en het bluesy ‘The Ballad Of Jesse James’ opvallen. Vervolgens krijgen we in een redelijk chronologische volgorde een doorkijk in de rijke muzikale carrière van één van ’s werelds grootste artiesten. Maar het is zijn verhaal, zijn leven en daar hoort deze keuze van nummers bij. Geen ‘Thunder Road’, ‘Hungry Heart’, ‘Darkness On The Edge of Town’ en ‘Dancing In The Dark’. Wat we wel vinden zijn klassiekers als ‘Badlands’, “Born T Run’ en ‘Born In The USA’ maar ook wat minder bekende nummers als ‘Living Proof’ over de geboorte van Springsteen’s eerste kind en 'The Rising’; zijn ode aan 9/11. Ook ‘Long Time Comin’ (afkomstig van Devils & Dust) kent een autobiografisch karakter en beschrijft de relatie tussen The Boss en zijn vader. Natuurlijk mag ‘The River’ in dit levensverhaal niet ontbreken.

 

Eindoordeel Chapter And Verse moet je eigenlijk al lezend in Bruce’s bio luisteren. En tijdens de 592 pagina’s tellende autobiografie steeds de repeatknop indrukken. Een van Springsteen’s mooiste zinnen is misschien wel “Tonight our bed is cold / I'm lost in the darkness of our love / God have mercy on the man / Who doubts what he's sure of” en die twijfel horen en lezen we terug. Mooi om te horen hoe Springsteen zich van een teenager (‘Baby I’ uit 1966) tot een wereldartiest met een boodschap ontwikkelt. Een fantastisch tijdsmoment. Veel luisterplezier.  

Deel via social media: