Zoek...
Veelzijdig negende album voor Calexico

Veelzijdig negende album voor Calexico

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-02-02 07:00:00 • 3 min lezen

Country / Folk / Pop / Rock
8,5

Calexico - The Thread That Keeps Us

De band Calexico uit Tucson, Arizona, heeft inmiddels een imposante carrière opgebouwd. Deze week was daar de release van hun negende album The Thread That Keeps Us en wederom is de band in staat om een verzameling uitgebalanceerde songs samen te brengen die een mengeling vormen tussen Americana, Tex-Mex, rock en folk

Label : City Slang

Broeierig
Centrale duo van Calexico zijn zanger/gitarist Joey Burns en drummer Convertino. Voor dit album was er weer een diversiteit van gastmuzikanten en het album werd niet in het gebruikelijke Arizona opgenomen maar in de Panoramic House-studio in Noord Californië. De afgelopen jaren heeft het centrale duo zich doorontwikkeld en is het geluid dat zo kenmerkend was in hun beginperiode wezenlijk veranderd. Het redelijk minimalistische is wat rijker gevuld maar het zo typerende broeierige karakter hebben ze weten te behouden.

“Iets meer chaos, iets meer dissortion”
Met het eerste blok van drie tracks geeft Calexico de richting aan. De vooruitgesnelde single ‘End Of The World With You’, ‘Bridges To Nowhere’ en vooral ‘Voices In The Field’ laten een iets ander muzikaal beeld horen dan we van de band gewend zijn. Voor dit album geven Burns en Convertino ook aan een iets duisterdere sound te willen creëren. Zelf zegt Burns hierover: “There’s A Little More Chaos And Noise In The Mix Than What We’ve Done In The Past” en dat in directe relatie tot de wereldproblematiek en anderzijds omdat de band zich wil blijven ontwikkelen. Met ‘Under The Wheels’ is daar waarschijnlijk de eerst echte muzikale verrassing; op een aanstekelijke Ska-achtige melodie, verweven met Tex-Mex invloeden pakt de band ook nu terug naar de actuele wereldproblematiek  (“Under the wheels Of the war machine.Always someone else’s scheme.Show me a sign when the world falls apart from the core to the seams”). Bij ‘The Town & Miss Lorraine’, een heerlijke zoete tranentrekker, worden de Tex-Mex invloeden subtiel gecombineerd met country terwijl we met ‘Dead In The Water’ een gruizig klinkende band horen.


Veel variatie en ook nu weer enkele soundscapes

De zweem van zorgen vervaagt bij het heerlijk zonnig klinkende ‘Flores y Tamales’; Volledig in het Spaans gezongen en omlijst met blazers krijgen we het gevoel hier naar de Buena Vista Social Club te luisteren. Bij ‘Another Space’ weet de band te versnellen en krijgen we een aangename combinatie van Funk en Tex-Mex voorgeschoteld. Een van de mooiste nummers is waarschijnlijk ‘Girl In The Forest’; een prachtig rustig semi-akoestisch nummer met ook weer een diepere bedoeling. Burns geeft aan dat hij de melodie al een tijd in zijn hoofd had maar niet de juist tekst. Al pratende met zijn dochtertje kwam de oplossing: ”Yeah, that’s cool—but maybe it’s just a girl who’s friends with all the animals”. En zo vonden melodie en tekst hun weg. Tussendoor neemt de Calexico ons nog mee in wat muzikale gedachtenspinsels of soundscapes als ‘Unconditional Waltz’, ‘Spinball’ en ‘Shortboard’ die ook weer allen hun eigen muzikale kenmerken hebben.  Hoogtepunt van het album is waarschijnlijk het innemende ‘Thrown To The Wild’ dat door het instrumentarium een wat filmisch karakter krijgt, wat natuurlijk perfect pas in binnen de prachtige diversiteit aan landschappen in de VS. Ook afsluiter ‘Music Box’ dat met de akoestische gitaren een wat Folkachtig karakter meekrijgt is één van de betere songs.

Eindoordeel
The Thread That Keeps Us laat zien dat Calexico zich na al die jaren nog steeds kan door ontwikkelen en aanpassen aan de huidige tijdsgeest. Het geheel klinkt misschien iets rauwer en somberder maar de band toont tijdens de vijftien nummers dat ze nog steeds veelzijdig zijn. De combinatie van diverse popstijlen, aangevuld met hun eigenwijze Tex-Mex invloeden, blijven kenmerkend. Verder is het album voorzien van een mooi vormgegeven boekje met alle songteksten. Veel luisterplezier.

 

Calexico Live:
25 maart : Paradiso, Amsterdam

Country / Folk / Pop / Rock

Deel via social media: