Zoek...
Cedric Burnside - I Be Trying

Cedric Burnside - I Be Trying

Label : Single Lock Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2021-07-09 07:00:00 • 3 min lezen

Blues / Soul
8,5

Cedric Burnside - I Be Trying

Een release van een artiest met Burnside als achternaam zorgt automatisch dat je op je que vive bent. En inderdaad, I Be Trying is de titel van net nieuwe album van de Amerikaanse singer/songwriter, drummer en bluesgitarist Cedric Burnside.

3 generaties
De 42-jarige Burnside is natuurlijk geen onbekende in de muziekwereld. Integendeel, als kleinzoon van Bluesgrootheid R.L. Burnside en zoon van (blues)drummer Calvin Jackson is de kans wiskundig aanwezig dat ook Cedric het nodige talent heeft. Opgegroeid in Mempis, Tennessee was het natuurlijk muziek dat de klok sloeg en al op vroege leeftijd zat hij achter drums in de band van zijn grootvader. Maar Cedric ontwikkelde zijn eigen talent en muzikale carrière en naast diverse samenwerkingen bracht hij sinds zijn debuutalbum The Record( 2006) regelmatig albums uit. I Be Trying is inmiddels zijn negende album en ook nu brengt hij ons weer die Mississippi Hill Country Blues.

Zuidelijke Staten van VS
Burnside weet het album prima op te bouwen en met ‘The World Can Be So Cold’ presenteert hij een gewaagde opener; het is Burnside met zijn gitaar die meteen die kale, doordringende Blues presenteert en ons onmiddellijk meeneem naar de zuidelijke staten van de VS. Vervolgens wisselt hij bij ‘Step In’ zijn akoestische gitaar in voor de elektrische, valt zijn band in is er meteen dat wat “vuige” gevoel. De titelsong is lekker melodieus en naast een keur van klasse muzikanten die hij om zich heen verzamelde voor dit project horen we ook zijn jongste dochter Portika de backing vocals verzorgen. Verder krijgt een nummer als ‘You Really Love Me’ met een ongekend vette baslijn een heerlijke “groove” me en is ‘Love Is The Key’ een hoopvolle ode aan de wereld. (“A life filled with love, is the key. I wish everybody in the world could be. Stop the hurt and pain, and love again, say sorry for what you did to family and friends”)

Grootvader
En zo weet Burnside wederom een zeer gevarieerd album af te leveren. ‘Keep On Pushing’ is ook weer wat langzamer maar mede door het fantastische spel van Luther Dickinson op de slidegitaar is dit één van de sterkste nummers op het album. Naast elf zelf geschreven nummers vinden we ook twee covers terug op dit nieuwe album; de klassieker ‘Bird Without A Feather’ van zijn grootvader wordt in deze uitvoering een tweede klassieker, maar dan van Cedric en daarnaast nog een smaakvolle uitvoering van Junior Kimbrough’s ‘Hands Off That Girl’. De laatste twee nummers zijn het stuwende ‘Get Down’ waarbij het lastig stilzitten is en het liefdevolle en soulvolle ‘Love Your Forever’ waar Burnside met zijn kopstem ons verrast en zijn veelzijdigheid nogmaals toont (“And I’m going, to be there baby. Whenever you need me. And I’m going, to love you baby. Love you forever.”)

Eindoordeel
I Be Trying is een uitstekende plaat geworden waar je de Mississippi Hill Country Blues als het ware kunt voelen. Burnside toont nogmaals zijn talent, zowel als songwriter maar ook zeker als muzikant. Je hoeft absoluut geen Blues-liefhebber zijn om dit album echt te kunnen waarderen. Een album van hoog niveau. Veel luisterplezier.

Blues / Soul

Deel via social media: