Zoek...
Charley Crockett - Welcome To Hard Times

Charley Crockett - Welcome To Hard Times

Label : Thirty Tigers

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-08-03 07:00:00 • 3 min lezen

Americana / Country
8

Charley Crockett - Welcome To Hard Times

Het is toch wel bijzonder te noemen dat de 36-jarige Charley Crockett terug is met een nieuw album. Vorig jaar werd bij hem het Wolff-Parkinson-White syndroom vastgesteld, een aangeboren hartaandoening die hem in combinatie met een aortaklepziekte hem bijna het leven kostte. Een stapje terug doen? Noop, dat kwam niet in het woordenboek van de in Texas geboren Crockett voor. Het gaf hem juist energie en inspiratie voor zijn nieuwe album Welcome To Hard Times waar ook Dan Auerbach nog wat schrijverswerk voor verrichtte.

Titel van een Western
De titel is gebaseerd is gebaseerd op de roman van de Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow die later ook nog werd verfilmd met Henry Fonda in de hoodrol. Het boek en de film schetsen de ruwe kant van het Wilde Westen, vol met duistere elemtenen als moord, verkrachting en wraak. Crockett vind dat onze huidige maatschappij er niet veel beter aan toe is. Dertien nummers, waaronder één cover, nemen ons mee naar een werreld vol liefdesverdriet, gokverslaving, het leven als artiest met als eindresultaat een niet al te zonnig wereldbeeld. Crockett opent met de rustig voortkabbelende titelsong met een aangename “saloon-piano” op de achtergrond en de geboren Texaan neemt ons meteen mee in zijn visie op de wereld: “Life's a casino, I'm tellin' you / And everybody's playin': boys and girls / Women, children, me, and you / The dice are loaded and everything's fixed/ Even a hobo would tell you this”.

Stapvoets door de Arizona-desert
De dertien songs zijn onmiskbaar doorspekt met Americana en Country-invloeden en met de band die hij voor dit album samenstelde weet hij ergens ook nog wat “crooner”-invloeden te verwerken. We komen lekker uptempo nummers tegen als ‘Run Horse Run’ en ‘Paint It Blue’ maar over het algemeen zijn het wat midtempo songs waar je al luisterend het gevoel krijgt op een paard te zitten en stapvoets door de woestijn in Arizona aan het lopen bent. Binnen dat wat donkere en sombere decor is er het rustige en romantische ‘Don’t Cry’, de meezinger ‘Lilly My Dear’ waarop het aangenaam meedijnen is en de karkateristieke Country-song ‘Heads You Win’ waarop Crockett nog maar eens wat zwartgallige humor met ons deelt. Ook ‘The Man That Time Forget’ is zo’n typisch lome song die past in dat desolate landschap in het zuiden van de VS. De al eerder genoemde piano horen we ook terug op ‘Tennessee Special’, een soort blauwdruk van de sfeer op dit album.Het wat meer blues-achtige ‘Rainin’ In My Heart’ is misschien wel het beste nummer op het album en de warme, wat donkere stem blijkt perfect te passen. De enige cover op dit album is Red Lane’s wat donkere ‘Blackjack County Chain’ over wraak in een westernstadje.

Eindoordeel
Welcome To Hard Times is niet zo maar een Country-plaat geworden. Daar doe je de Amerikaan mee tekort. Hij weet een soort van fimische draai aan het album te geven en soms krijg je wel het gevoel dat hij als een soort voice-over bij een Western fungeert. Voeg daarbij die wat donkere, melancholische sfeer en je hebt een bijzonder album. Check daarom ook de inmiddels uitgekomen video’s want dat zijn op zich staande verhalen in dat Wilde Westen van de VS. Veel luisterplezier.

Americana / Country

Deel via social media: