Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-06-23 07:00:00 • 3 min lezen

Chrissie Hynde - Stockholm

Chrissie Hynde - Stockholm Label: Caroline Eindoordeel: 8

Chrissie Hynde kennen we nog als zangeres van The Pretenders. Als journaliste viel ze op bij grootheden waaronder Paul McCartney, Ray Davies (Kinks) en Jim Kerr (Simple Minds). Met de laatste twee trouwde ze later in de tijd. Door haar vegetarische inslag kreeg ze contact met Linda McCartney.

Haar muzikale carrière kwam van de grond door een demo dat ze aan Slade gitarist Dave Hill had gegeven. Dit resulteerde in een samenwerking met Nick Lowe die haar eerste single produceerde. Chris Thomas produceerde het vervolg van het debuut album. Met “Brass In Pocket” werd wereldwijd een hit gescoord en The Pretenders stond op de kaart, met voorop een donker stoer wijf, Chrissie Hynde. Hierna werden hits geproduceerd waaronder “I Go To Sleep”, “I’ve Got You” en “2000 Miles”. Nu is er het eerste solo album, “Stockholm”. Hierop een nog steeds een stoere Chrissie Hynde (inmiddels 61) met vechtlustige blik en strepen op haar gezicht (zweedse vlag) om als een indiaan een muzikale veldslag te voeren. Het recente album van the Pretenders uit 2008 “Break Up The Concrete” was al een soort van solo album als speelde hier deels de leden van de band mee. Maar inmiddels was ze zelf de enig origineel lid, dus waarom niet gewoon haar eigen naam gebruiken.

Het album is voor een groot deel opgenomen in Zweden. Haar stemgeluid is herkenbaar uit duizenden, maar de muzikale koers heeft ze hier en daar gewijzigd. Met Lykke Li producer Bjorn Ittling wordt het in een modern jasje gegoten. Dit is wellicht meer gericht op de dance sound die hier en daar wordt ingezet. Lichte drum en bas partijen om het radio technisch te maken. Maar in “Sweet Nuthin’“ en “You or No One” mogen beste vetter aangezet worden. Dit lukt wel met “Down The Wrong Way”. De bekende popliedjes a la Hyndy mogen niet ontbreken. “Dark Sunglasses” en “Like In The Movies” zijn herkenbaar en lekker vlot. ‘Tournequet” en “Adding The Blue” is een mooie akoestische popballad zoals we van haar kennen. Een vertrouwd lekker popalbum van mevr. Hynde.

Deel via social media: