Zoek...
Origineel kerstalbum van Clean Pete

Origineel kerstalbum van Clean Pete

Label : Excelsior Recordings

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-12-15 07:00:00 • 3 min lezen

Pop
8

Clean Pete - Gloria

We kennen Loes en Renée Wijnhoven beter als het duo Clean Pete. Dit Nederlandse popduo, dat in 2012 de finale van de Grote Prijs haalde, brengt nu een heus kerstalbum uit vol klassiekers in een Nederlands jasje maar ook eigen werk.

Een kerstalbum
De 29-jarige tweeling bespeelt diverse instrumenten zoals cello en gitaar maar het is vooral de tweestemmigheid dat een belangrijk wapen blijkt te zijn naar het succes. Nadat ze het conservatorium in Maastricht volgden brachten ze een tweetal EP’s in eigen beheer uit voordat ons vaderlandse label Excelsior Recordings een contract aanbood. Na drie albums, optredens op grote evenementen zoals Pinkpop en diverse samenwerkingen is er nu met Gloria een heus kerstalbum.

Klassiekers en eigen werk
Dat de beide zussen kerst een speciale gebeurtenis vinden blijkt wel uit het feit dat ze de afgelopen jaren steevast een kerstsingle uitbrachten. Maar nu is daar een compleet album met aansprekende samenwerkingen zoals Anne Soldaat, Moon Moon Moon, Stefano Keizers, Marien Dorleijn, Ruben Hein, Thijs Boontjes en anderen. ‘Donkere Nacht’ en ‘Lieve Kerstman’ zijn de openers waarop we de beide zangeressen horen en daarna zijn het diverse samenwerkingen die de speakers uitrollen. Stefano Keizers horen we op een humoristische wijze het ultieme kerstverhaal vertellen bij ‘Gloria’ en ‘Thijs Boontjes horen een bijdrage leveren op ‘Onrust en Hoop’. Met ‘Volhouden Tot Kerstmis’, met samenwerking van Niek Nellen, valt de helderheid en zuiverheid van de stemmen nog maar eens op. Hoogtepunt is misschien wel het wat melancholische ‘Haal Mij Over’ dat ze samen met de Vlaming Pieter Embrechts zingen en waar de strijkers voor het karakter zorgen. Ook de afsluiter, het bijna negen minuten durende “Kerstverhaal’, is een smaakvolle speling van woorden en klanken. (“Okay, wat ik eigenlijk wil vragen / Ik maak dus elk jaar zo’n kerstlied / Met een populaire zanger / En dan kies ik meestal iemand / Die ik eigenlijk gewoon heel knap vindt / Ik had al iemand anders op het oog voor dit jaar / Maar dat is geëscaleerd en nu is het al bijna Kerst / Dus Mark, wat ik eigenlijk wil vragen is / "Wil je een kerstlied met me maken?")

Eindoordeel
Gloria is een origineel kerstverhaal waarbij de beide zussen Wijnhoven klassiekers in een Nederlandse jasje steken maar ook eigen werk niet schromen, Humor, melancholie in combinatie met mooie zangharmonieën en een fraai instrumentarium zorgen voor een meer dan originele kerstplaat.

 

 

Pop

Deel via social media: