Zoek...
Danny Vera - The New Now

Danny Vera - The New Now

Label : Excelsior Recordings

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-11-17 07:00:00 • 3 min lezen

Americana / Rock 'n Roll / Singer-songwriter
8

Danny Vera - The New Now

Danny Vera heeft jaren in de relatieve schaduw van de muziekwereld gewerkt. Elke voetballiefhebber kent hem wel van zijn muzikale opluistering van het programma VI. Met zijn plaat Pressure Makes Diamonds en de daarvan afkomstige single ‘Rollercoaster’ veranderde de status van Vera echter van side-kick naar wereldster in Nederland. En nu, in een tijd van Corona tot stand gekomen, is daar dat nieuwe album The New Now.

Ongekende hit
De veelzijdige artiest uit Middelburg is al jaren trouw aan zijn muzikale inspiratiebronnen; namen als Johny Cash en Elvis Presley hebben hem als muzikant gevormd en in de afgelopen twintig jaar zijn de invloeden van Rock ‘Roll dan ook niet weg te denken uit het oeuvre van Vera. Maar evengoed moeten we hem complimenten maken want hij heeft zich in die jaren ontwikkeld tot een begenadigd liedjesschrijver die met ‘Rollercoaster’ als absoluut hoogtepunt tot op heden. Deze hit kwam in de Top 2000 editie van 2019 als nieuwkomer binnen op plek 4. Ongekend dus als je net na ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Hotel California’ en ‘ Stairway To Heaven’ eindigt.

Dubbele betekenis
Het album opent rustig met ‘Hold On To Let Go’ met Danny die zichzelf begeleid op gitaar maar gaandeweg wordt dit nummer subtiel laagje voor laagje verder uitgebouwd. Vervolgens daar de eerder uitgebrachte uptempo single ‘The Weight’ dat samen met ‘Tuesday’ muzikale hoogtepunten van het album vormen al hebben beide nummers een donker randje voor diegene die de teksten goed beluisteren. De toegevoegde strijkers zorgen dat de nummers nóg wat meer karakter krijgen en sfeerbepalend zijn, uiteenlopend van romantisch tot melancholiek. De titelsong heeft eigenlijk een dubbele betekenis. Zelf zegt Vera hierover : “Door corona zat ik zonder werk, maar ook de ziekenhuisbezoeken voor hormoonbehandelingen lagen stil. Het is een andere tijd, maar niet minder mooi, zo raakten wij opeens op een natuurlijke manier zwanger." Als we hem dan “And every time we burn our /hopes and kill our dreams / it is not an easy way to face reality / And out of the blue /  We're in The New Now” horen zingen, wordt een en ander al snel duidelijk.

Breekbaaar
Met Vera weet je eigenlijk wat je krijgt maar toch heeft hij in twee decennia zijn muziek weten te verfijnen. En natuurlijk ligt de lat bij zo’n nieuw album na die ongelofelijk hit hoog maar daar is op The New Now niets van te merken. De ballad ‘Another Goodbye’ is een echte tranentrekker (“What another chance could bring / Maybe another chance could heal my heart / In another time and place / We'll be again who we were and who we are” en ook Red Moon’ met mooie gitaarakkoorden klinkt erg breekbaar.  ‘Spark A Fire’ heeft zelfs een wat filmisch karakter en is één van de meest krachtige songs van het album. Rock ’n Roll mag niet ontbreken en met  ‘Gold Rush’ worden we op onze wenken bediend en bij ‘The Midnight Thang’ wordt het tempo nog wat verder opgeschroefd. Afsluiten doet hij met het meer dan aangename ‘Outta Love’ dat lekker soulvol over komt door de blazers en de backing vocals en met het gospelachtige ‘Weak And Weary’ komt er een einde aan dit nieuwe album.

Eindoordeel
Danny Vera is terug met dertien verhaaltjes. Want “Liedjes moeten een verhaal hebben, anders is het een scheet in de ether” zei de sympathieke Zeeuw onlangs in een interview. Met The Never Now levert Vera een waardige opvolger op en het Nederlandse publiek zat ook dit nieuwe album warm onthalen. Een ideaal schoencadeautje voor Sinterklaas. Veel luisterplezier,

Americana / Rock 'n Roll / Singer-songwriter

Deel via social media: