Zoek...
Dark Sarah - Grim

Dark Sarah - Grim

Label: Napalm Records

ALBUM RECENSIE
DOOR SHARMAYN VINKE
2020-07-25 07:00:00 • min lezen

Metal
8

Dark Sarah - Grim

Na haar vertrek uit Amberian Dawn, richtte de Finse zangeres Heidi Parviainen in 2012 de metalband Dark Sarah op. Na een aantal succesvolle crowdfunding campagnes heeft de band drie albums uitgebracht; Behind The Black Veil (2013), The Puzzle (2016) en Golden Moth (2018). Deze albums hebben de band verzekerd van een plek binnen de wereld van symphonische metal en ze hebben een fanbase die maar blijft groeien. Inmiddels hebben ze getekend bij Napalm Records en hebben ze hun vierde album Grim uitgebracht.

De eerste drie albums vormen een trilogie, genaamd The Chronicles, die het verhaal vertellen van het personage Dark Sarah, hoe ze is verraden op haar huwelijksdag (waardoor het personage tot stand is gekomen), haar reis door drie werelden en diverse ontmoetingen met verschillende mythische wezens. Op Golden Moth komt het verhaal tot een tragische conclusie. Op het nieuwe album worden we geleid naar de plaats Grim waar het nieuwe personage Luna wordt geïntroduceerd.

Het album draait vooral om de sterke vocalen van Parviainen. Het is duidelijk dat ze klassiek geschoold is, maar elk nummer wordt vocaal weer anders benaderd, zodat elk nummer zijn eigen geluid krijgt. Op ‘The Chosen One’ bijvoorbeeld begint ze meer met een popstem, maar gaat ze op een gegeven moment over naar haar sopranostem. Op ‘All Ears!’ klinkt ze weer heel anders wat passend is bij het punt waar het verhaal op dat moment is.

De algehele sound is intrigerend. De cinematische metal die de band maakt gaat op meerdere nummers gepaard met 80’s synthgeluiden, zoals op ‘The Chosen One’ en een science fiction-achtige sound op bijvoorbeeld ‘The Hex’ en ‘The Wolf And The Maiden’. Mooie en interessant om naar te luisteren zijn ook ‘La Folie Verte’ en ‘Mörk’. De nummers bevatten meerdere lagen en hebben wellicht meerdere luisterbeurten nodig om volledig gewaardeerd te kunnen worden. Ondanks dat het vooral draait om de vocalen van Parviainen, krijgt de band ook de ruimte om te laten horen wat ze kunnen. Luister bijvoorbeeld naar het mooie gitaarwerk op ‘Melancholia’ of de lekkere baslijn op ‘The Hex’. Met name op ‘Mörk’ kan de band mooi los. Op dit nummer komen sowieso alle vocalen, de muziek en het verhaal goed samen.

Grim is een heel fijn album om naar te luisteren (vooral voor de diehards die goed luisteren naar de teksten) en het maakt nieuwsgierig naar waar de band hierna mee gaat komen.

Metal

Deel via social media: