Zoek...
David Byrne - American Utopia

David Byrne - American Utopia

Label: Nonesuch rec. / Warner

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2018-03-20 07:00:00 • min lezen

8,5

David Byrne – American Utopia

Bij de naam van David Byrne horen we de mensen onder de dertig zeggen, Wie? En de dertig plussers weten nog iets van; ja, wie was dat ook alweer? Vijftig plussers kunnen de naam snel linken aan Talking Heads en roepen dan snel ‘Slippery People’, ‘Psycho Killer’ of ‘ We Are On the Road to Nowhere’.

De man komt uit de periode van punk-new wave, daar waar men experimentele invloed weet te brengen binnen de pop. Het past in de gedachtegang van artiesten waaronder David Bowie en Brian Eno.
Met de laatste heeft Byrne ook een klik. Na het stoppen van de Talking Heads gaat Byrne op solopad en komt Eno tegen om albums mee te maken.
Met American Utopia zet hij deze samenwerking voort. Toch weet Byrne met het openingsnummer ‘I Dance Like This’ een knipoog te geven aan de sound van het laatste album van Bowie. Het kent dezelfde stijl en soundkleur. Maar het wordt toegankelijker met ‘Gasoline and Dirty Sheets’ en het pop georiënteerde ‘Every Day is A Miracle’. Het filmische ‘Dog’s Mind’ past meer in de sound van Eno. Opvallend is dat dit album een co productie is van de heren al geeft het verhaal op de hoes weer dat het allemaal songs zijn van Eno en dat Byrne hier soms een variatie aan heeft gegeven.
Eno weet in mei zijn eigen solo album te brengen, waardoor het interessant wordt of dit een album is dat aansluit op zijn eigen Music for Installations.

Byrne weet met dit album zeker een prachtige mix te maken van de oude Talking Heads songs en de overdenkende albums die hij later solo bracht. De maatschappelijk getinte teksten zijn er nog steeds en de sound is herkenbaar Byrne.

Deel via social media: