Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-02-07 07:00:00 • 11 min lezen

Diagrams - Chromatics

Diagrams - Chromatics Label: Konkurrent Eindoordeel: 7,5

De dromerige sound van de Engelse band Diagrams brengt de synthpop van de jaren 90 terug. De band bestaat uiteindelijk alleen uit Sam Genders die voorheen lid was van de bands Tunng en The Accidetal. Zijn solo uitstapjes maken nu dat hij Diagrams als band presenteert, maar het is een solo project waarbij de muzikanten rouleren.

De folk sound voor de voormalige bands laat hij met Diagrams achter zich. Sam concentreert zich voornamelijk op relaxte pop dat doet denken aan de jaren 80 -90 syntpop acts. "Shapes" en "Serpent" kunnen rechtstreeks songs zijn die ergens in die tijd zijn opgenomen. "The Light And The Noise" krijgt een jaren 60 pop sound dat tevens doet denken aan jaren 80 Britpop bandjes als "House of Love".

De stemklank is licht en vermengd met een gain waardoor het dragend is opgenomen, al blijft het fragiele in het nummer "Brain". Hierdoor wordt het een mooi en kwetsbaar nummer dat naar een climax werkt. Door weinig en lichte drum en percussie worden de nummers dromerig en zwevend. Daar in tegen worden diverse instrumenten uit de kast gehaald om de songs een body te geven. De intro's zijn qua opbouw wel veel hetzelfde waardoor het altijd een vraag is waar dit nummer toe lijdt. "Just a Hair's Breath" is een mooi afsluiter dat de sfeer tussen Pink Floyd en Alan Parsons Projects krijgt. Het zou mooi zijn dat Sam de keus maakt om deze lijn door te zetten.

Deel via social media: