Zoek...
 Erlend Apneseth – Nattsongar

Erlend Apneseth – Nattsongar

Label: Heilo / PASI

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-06-28 07:00:00 • min lezen

7

Erlend Apneseth – Nattsongar

Wanneer violist Erlend Apneseth debuteert is het een mix van improvisaties. Inmiddels heeft hij de ruimte van Noorwegen ontdekt en dit terug gebracht in de muziek. Met zijn trio werd hij begrensd om de muziek improviserend te sturen. Hij gebruikt een Hardanger viool dat van oudsher een eigen geluid kent.

Inmiddels is hij een bekende binnen de free jazz stijl en is het trio vervangen door een kwartet van andere medespelers. De titel Nattsongar is in het engels Nightsongs te noemen, al kennen wij in Nederland hier geen passend woord voor, al zou dat nachtliedjes zijn of slaapliedjes.


Het album bestaat uit rustige songs en met “Oasia” weet hij het getokkel van de viool als een kindermobiel in te spelen. Het is daardoor rustgevend en minder aan te raden om het te draaien overdag. Tenzij je even een rustmoment nodig hebt. Dan wordt het met Tom’s Tune een gezellige boel. Het doet Iers aan en geeft swing aan het album. Via het ontspannen Ingemandsland wordt het met “Dei Reisande” een droevig verhaal.
Dat Apneseth  in Kerken en mooie kasteel gebouwen live te zien is, is niet vreemd en past het geheel op zijn plek.

 

Deel via social media: