Zoek...
Erlend Apneseth Trio – ARA

Erlend Apneseth Trio – ARA

Label: Hubro

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-11-07 07:00:00 • min lezen

Jazz
8

Erlend Apneseth Trio – ARA

De Noorse muzikant Erlend Apneseth weet een unieke positie binnen de Noorse jazz te bezetten. Met zijn typische Noorse viool, een hardingsfele weet hij de bijzondere klankkleur de ruimte in de vrije jazz te geven.

Het is een instrument met 8 of 9 snaren waarvan er vier worden bespeeld als een viool. Daaronder zitten de snaren die als het ware resoneren met de klankkast. Hierdoor ontstaat er een vol geluid. Als solist weet Apneseth het instrument zo vorm te geven dat het leidend is in de composities. Bij andere producties wordt het ingebed in de begeleidingsvorm.
Nu zijn de andere instrumenten begeleidend. De songs zijn vooral meeslepend en de klanken zijn subtiel. Het klinkt ter vergelijking met de traditionele Chinese muziek. Maar nu in het ingetogen en ligt er een andere percussie sound onder. “Tundra” en “Utferd” zijn enkele songs die in deze stijl worden weergegeven.
Maar ook de westerse klanken van de gitaren op “Oyster” of het violenspel op “Sakura” en “Klokkespel” zijn terug te vinden op dit album.

Een bijzondere man met een bijzonder instrument is altijd de moeite waard om hier even voor te gaan zitten.

Jazz

Deel via social media: