Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR SHAZLIQUE
2015-06-20 07:00:00 • 5 min lezen

Foxtrott – A Taller Us

Foxtrott – A Taller Us

Label: One Little Indian

Eindoordeel: 8/10

 

 

Self-made woman

Achter Foxtrott gaat de Canadese Marie-Helene Delorme schuil die zich in het verleden met name (bescheiden) in de kijker speelde met diverse remixes, enkele Soundcloud projecten en een EP. ‘A Taller Us’ is haar debuutalbum en werd volkomen door haarzelf in elkaar geflanst. En, dat mag gezegd worden, het is een knap en opvallend zelfverzekerd werk geworden. Delorme beweegt zich muzikaal ergens in het (elektronische) landschap dat al door een Allison Goldfrapp verkend werd, alhoewel de invloeden uit de dance en de urban bij Foxtrott veel duidelijker aanwezig zijn. Wat ook opvalt is haar veelzijdige, heldere, expressieve stem die uitstekend past bij wat hier muzikaal geboden wordt. Eigenzinnig is ze ook en onconventioneel. Luister maar eens naar hoe waanzinnig knap het arrangement van een song als ‘Mountains Rose High’ in elkaar is gezet en tegelijkertijd hoe spaarzaam. Zeker één van de benefits die de DIY-methodiek van veel indie-artiesten de hedendaagse muziek brengt: creatief zijn met de noodgedwongen beperkingen in plaats van de excessen van een hoogstaande studio-productie.

 

De kracht van DIY

‘Brother’  is ook zo’n duidelijk voorbeeld van DIY-creativiteit, want hier verzorgt Delorme haar eigen achtergrondkoortje op een palet van geprogrammeerde beats, handclaps en spaarzame synths. Andermaal is het resultaat intrigerend en welhaast ongrijpbaar. En tegelijkertijd volkomen “eigen”, net zoals het stoere ‘Colors’ dat een heerlijke, met de opmaat contrasterende, chorus kent. Het is bijna niet te geloven dat er hier slechts één vrouw aan het werk is, maar toch is dat zo. Het is dan ook “de kunst van het weglaten” die veel meer van de creativiteit binnen deze muziek blootlegt dan een volwaardige productie ooit zou kunnen. Dat klinkt alsof dit album niet goed is opgenomen, maar dat is juist helemaal niet zo. Ondanks de beperkte middelen is de balans tussen klanken uitstekend en zorgt de stevige compressie hier juist voor de punch die met name in de beats prima tot z’n recht komt.

 

Als de invloed het eigen overschaduwt

‘Shakey Hands’ en ‘Heads Under Water’ (met een bass waar je buren nog wekenlang wakker van zullen liggen) zijn wellicht iets te veel schatplichtig aan Timbaland (en daardoor ook meteen de minste tracks hier) maar voor de rest vindt Delorme met haar Foxtrott-project precies de juiste balans tussen dansbaarheid en inventiviteit. Het is ook mooi om te horen hoe deze dame al bij haar debuut zo duidelijk haar eigen geluid heeft weten te vinden. Als ze op deze weg doorgaat liggen er vast nog hele mooie dingen voor haar in het verschiet. Met dit ‘A Taller Us’ als prima visitekaartje ligt de weg in ieder geval voor haar open en hebben het elektronica en dance-genre er een uitstekende en veelbelovende nieuwe artiest bij.

 

 

 

Dynamic Range Value: DR6

Eindoordeel: 8/10

Deel via social media: