Zoek...
Frank Zappa – Halloween 73

Frank Zappa – Halloween 73

Label: Umusic

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2019-10-22 07:00:00 • min lezen

Funk / Garage rock / Jazz / Pop
8

Frank Zappa – Halloween 73

Het is de meester van de hedendaagse popmuziek of is het de geniaal die klassiek, jazz, pop en alle stijlen liet samensmelten. Hoe dan ook voor de een is Frank Zappa een godheid en voor de ander is het een man die irritante muziek maakt en dan is er nog een mensheid die deze man geheel niet kent.
Voor de laatste categorie kan ik alleen zeggen dat Frank Zappa een naam is om te googlen en alle info van Wiki tot de muziekbladen en platenkast van je vader of opa op zolder door kan spitten.

Zappa
Frank Zappa overleed in 1993 en werd een soort Einstein van de muziek genoemd. Zijn songs waren de cross over van vele muziekstijlen en gelijk ook een inspiratiebron van vele acts die later kwamen en waar we nu naar luisteren. Van de progrock naar de jazz en van de indiepop naar de funk met rap waren voren deze man niets nieuws. Het experimenteren en met een storytelling stijl verbond hij tijdens de songs de muziek. Geniaal werd hij genoemd. Maar ja voor vele mensen die de experimentele vrije geluiden geen plek kunnen geven is dit een lastig verhaal.

Hollywood 73
Het album Hollywood 73 komt uit zijn fushion jazz periode en ter  promotie van het album Overnite Sensation, en is een live registratie van 31 okt in Chicago. Ian Underwood en Jean Luc Ponty hadden de band net verlaten. Met Chester Thompson op drums en Tom Fowler op bas is de jazz sound volop aanwezig. De improvistaties tussen de percussie blazers en gitaar brengen alle songs tot geheel nieuwe songs, dat terplekke op het podium ontstond. Al stond deze samenstelling toen net amper een maand met Zappa op het podium.
Dit was de kracht van Zappa. Met deze samenstelling hoor je al de funky invloeden en gemixt in de jazz. Als Halloweenmonsters weten de heren Chicago toen te imponeren.

De kluis
Met een kluis vol inspirerende muziek verschijnt er met regelmaat iets nieuws van de man zodat zijn legende en muziek blijft leven. Het album is tevens als 4 cd- box verkrijgbaar waar de beide concerten van Chicago en rehearsals op te vinden zijn. Incl. masker en Halloween prularia.

Funk / Garage rock / Jazz / Pop

Deel via social media: