Zoek...
Frank Zappa -  Zappa ’88; The Last U.S. Show

Frank Zappa - Zappa ’88; The Last U.S. Show

Label: Zappa / Universal

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2021-06-19 07:00:00 • min lezen

Jazz / Pop / Rock / Soul
8

Frank Zappa - Zappa ’88; The Last U.S. Show

Afgelopen periode hebben we aandacht gegeven aan de prachtige docu film ZAPPA dat nu in de bioscopen draait. Hier zien we het verhaal van de meester muzikant in chronologische volgorde. Dat de man uiteindelijk aan kanker moet komen overlijden is een gemis voor de muziekwereld. Voordat hij naar Europa ging, deed hij in 1988 nog een tour door de US.

De periode waarin de man verkeerde was zijn campagne voor de vrijheid van expressie. Dat de politiek geen onnodige inmenging kent op teksten van artiesten. Uiteindelijk hebben we een sticker op de albums gekregen waarop een waarschuwing staat voor ‘Explicit Lyrics’, ‘Expicit Content’ etc. in plaats van een verbod van uitbrengen van dit product.
Tot op de dag van vandaag kennen we deze sticker op producten. Het bracht Zappa tot een politicus en dacht er over na om zijn ambities daar te gaan verwezenlijken. Dit wil hij uiteindelijk in 1991 actief gaan doen.

Het album van de laatste show in US ’88 begint dan ook met een oproep om hem te steunen voor Verkiezingen en het registreren  van een partij en opent de show met ‘The Black Page”. Tussen de instrumentale songs is er even een Bee Gees Staying Alive momentje te horen. Maar Zappa weet met zijn 12 koppige band een vlucht door zijn enorme muzikale historie te nemen. De mix van klassiek, jazz, pop, soul en rock is wederom een vlucht van muzikale experience dat je met Zappa albums beleefd. ‘One Man One Vote’ past hier wel in de setlijst, net als ‘When The Lie’s So Big’ en met ‘Jesus Thinks You’re A Jerk’ heeft hij een vooruitziende blijk. Maar ook ‘Theme of Bonanza’ van het bekende tv programma uit de jaren 70 en de ‘Lonesome Cowbow Burt’ komen voorbij.

Het tweede deel met ‘The Torture Never Stops’ van ruim 7 minuten en ‘City of Tiny Lites’ van ruimt 10 minuten zijn Zappa juweeltjes. Maar deze avond heeft hij meer in petto en komt met een 10 minuten durend ‘Stairway to Heaven’ van Led Zeppelin verweven in een 10 minuten durende Beatles Potpourri met wat afwijkende teksten en de Bolero. Met stijl eindigt de show met America The Beautiful.

Het is een historisch album in de muziek van een grootmeester. En misschien is het beter zo dat hij geen politieke uitvoering heeft gedaan, zodat dit meesterschap blijft bestaan.

 

Jazz / Pop / Rock / Soul

Deel via social media: