Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-09-26 07:00:00 • 10 min lezen

Frits klaar voor Carré

Frits (Freek de Jonge & Nits) Oosterpoort, Groningen 25 september 2015

Het is inmiddels alweer 20 jaar geleden dat Freek de Jonge samen met Nits een samwerking aanging onder de naam Frits. De muzikale inzet waren vertolkingen van songs uit het programma van Neerlands Hoop (cabaret duo Freek de Jonge en Bram Vermeulen), Freek de Jonge solo en Nits. Freek en Robert Jan Stips hun idolen als Bob Dylan werden geëerd en de vertaalde versie van “Death is Not the End”, “Na De Dood” werd ook nog eens een hit. Frits kreeg met “Dank Zij De Dijken”, een vernieuwde uitvoering van “In The Dutch Mountains” een eigen hit en scoorde daarmee ook nog eens om 4 keer in Carre te staan.

Nu is er een reünie van Frits. In de Oosterpoort van Groningen, een steenworp afstand waar De Jonge is geboren. Het op zich al bijzonder, want beide partijen laten zich niet in herhaling vallen. En dat gebeurd dan ook niet. Naast dat het cabaret direct gelinkt is aan de huidige nieuwsfeiten, zijn de liedjes ook geüpdate. Dat wil zeggen er wordt gebruik gemaakt van nieuwe songs die wel of niet bewerkt zijn. “De vondeling van Ameland” (Boudewijn de Groot, diens “President” later deels de revue passeren) is een thema geworden dat deze weken centraal staat. De teksten over soldaten van de 1ste wereldoorlog van zanger Dirk Witte worden plotseling hedendaags. De Jonge verteld dat hij de opnamen voor een album van deze singer songwriter hiervan net achter de rug heeft. Maar ook Nits eigen songs kennen een vertaling. “JOS Days” en “Dankzij de Dijken” (“In the Dutch Mountains” krijgen een plekje in de avond. Wanneer de held Leonard Cohen ter sprake komt weet men het Joan of Arc, dat als hobbyband Avalanche Quartet is opgenomen, te bewerken met een Nederlandse tekst.

Het zijn enkele hoogtepunten die de avond vol humor, kritische noten en heerlijke muziek passeren. Het is dan ook een unicum om deze top van de Nederlandse podium aan het werk te zien. Werk? Nou, met deze kwaliteit is er ruimschoots invulling voor improvisatie en afspraken die er voordien zijn gemaakt worden volledig in de wind geslagen. Dat geeft zo’n avond extra kleur.

Frits is 27 september te zien in Carré te Amsterdam

Deel via social media: