Zoek...
Virtuoos nieuw Jazz album voor Gard Nilssen Acoustic Unity

Virtuoos nieuw Jazz album voor Gard Nilssen Acoustic Unity

Label : Odin

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-12-22 07:00:00 • 2 min lezen

Jazz
7,5

Gard Nilssen Acoustic Unity - To Whom Buys a Records

De Noorse drummer, componist en producer Gard Nilssen is een meer dan gerespecteerde naam binnen de Jazz-scene in Europa. Hij Met zijn Gard Nilssen Unity bracht hij onlangs hun derde album uit, To Whom Who Buys A Record.

In balans
Dit album is het nieuwste album van Nilssen in deze samenwerking maar we kennen hem natuurlijk ook vanuit Bushman’s Revenge (ook dit jaar een nieuw album), Spacemonkey en diverse andere samenwerkingsverbanden. Samen met André Rollgheten (sax en klarinet) en Petter Eldh (bas) is dit nieuwe album tot stand gekomen en het trio bewijst wederom dat hun Jazz-composities niet één hoekje kunnen plaatsen. ‘Cherry Man’ is explosief en lijkt wat op een geïmproviseerde compositie terwijl ‘Acoustic Unity’ wat ingetogener klinkt. Alle drie de muzikanten van dit trio krijgen de ruimte om te excelleren maar de aandacht gaat toch vaak naar Rollgeten op sax en klarinet.

Eindoordeel
De titel verwijst naar ‘To Whom Who Keeps A Record’, een album van Ornette Coleman uit 1975 maar natuurlijk herkennen wij de knipoog naar misschien wel de echte boodschap; een verwijzing dat het beter is om albums te kopen dan ze gratis te downloaden. Overigens was Gard Nilssen dit jaar tijdens het prestigieuze Molde Jazz Festival de ‘artist-in-residence’. De twaalf nummers zullen elke Jazz-liefhebber aanspreken waarbij we misschien met ‘Dancing Shadows’ het hoogtepunt noemen.

Jazz

Deel via social media: