Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-06-12 07:00:00 • 9 min lezen

Graham Parker & The Rumour @ Paradiso Amsterdam

Graham Parker & the Rumour Paradiso Amsterdam 11 juni 2014

“Wie is hem nu? Die met de gitaar of die achter de toetsen?” Deze vragen hoor je links en rechts wanneer The Rumours het podium betreden. Ja, Graham Parker is in de afgelopen 35 jaar ook iets grijzer geworden, maar de herkenbare grote bril verraad de juiste persoon. De zaal zit inmiddels ook vol met dubbele generatie. Grijs wordt afgewisseld met de kinderen van de ouders die deze mogelijkheid aangrijpen om hun kinderen te laten zien wie hun held was.

Graham Parker was in hun glorietijd The Newwave Rocker waar grootheden als Springsteen en Dylan eerbied voor hadden. De vernieuwende beatrock brak in de punktijd door en opende deuren voor Joe Jackson, Elvis Costello en The Jam. Het succes dat zijn opvolgers behaalde bleef uit voor de vaandeldrager. Maar voor veel muziekliefhebbers is het een held. Speelde op Pinkpop 78 en had hitjes met “Don’t Ask Me Questions” en “New York Shuffle”. Parker is in zijn carriere altijd op zoek geweest naar vernieuwende stijlen in zijn mogelijkheden. Ska muziek met blazers en een vleugje brutaliteit van de punk. Zijn succes kreeg hij met het album “Squeezing Out Sparks” uit 79. Wanneer de eerste bandwisselingen hadden plaatsgevonden, stond er op de hoes van het album alleen Graham Parker en zijn The Rumours komen te vervallen. Gitarist Martin Belmont schuift aan bij o.a. Elvis Costello, John Hiatt, Paul Carrack en Billy Bragg. Bob Andrews (Keyboards) produceerde albums waaronder Katherina & the Waves , Blue Belss “young at Heart” en Jona Lewi ’s kerstklassieker “In The Cavelary”. Alleen bassist Andrew Bodnar bleef Graham Parker trouw.

Het concert.

Nu na 34 jaar pauze stond men weer op het podium van Paradiso met The Rumour! Zeker goed gevuld tot en met het 2de balkon gevuld. Vanaf de eerste klanken van “Fools Gold”, gevold door “Hotel Chambermaid” en “White Honey” werd het al duidelijk dat dit een avondje herinnering ophalen wordt. Toch had Parker enkele verassingen in petto. Nieuwe nummers die nog niet op een schijf verkrijgbaar zijn “Flying Into London” en Wall of Grace werden afgewisseld met Howling Wolf”, “Lady Doctor” en “Soul Shoes” van het debuut album. Een groot deel van het album “Squeezing Out Sparks” werd gespeeld en de hit “Hey Lord, Don’t Ask Me Questions” mocht zeker niet ontbreken. De andere hit werd daarin tegen niet gespeeld.

Conclusie.

Na bijna 35 jaar pauze komt The Rumour met Graham Parker lekker fris over. Vol bravoure speelt men het oude werk gemengd met nieuwe songs. De band is hongerig naar meer rock and roll songs en een volledig album zal dan ook niet lang op zich laten wachten.

Deel via social media: