Zoek...
Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo

Label: Sony

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-11-19 07:00:00 • min lezen

Pop
8

Gruppo Sportivo – The Golden Years of Dutch Pop Music

Back to 78, dat was het motto toen het prachtige album van Gruppo Sportivo uit kwam. De band had zich toen binnen de popscene bijna gevestigd. Insiders wisten dat deze band van Hans Vandenburg bijzondere songs maakte die zich scheidden van de disco sound van Anita Meijer, de singers-songwriters verhalen van Boudewijn de Groot en de rock van Herman Brood of Golden Earring.

De Haagse band weet met de invalshoek van pop, punk, rock en zich zeker niet serieus nemen een andere klank binnen de toen opkomende Nederpop te brengen. “I Shot the Manager” ipv the Sheriff, de hoela hoops en petticoats van “Hoola Fever” van de film Grease of “Beeb Beep Love” zijn nog steeds mooi grappen als knipoog naar hoe mensen zich gedragen in de toenmalige maatschappij.
Maar muzikaal was het ook lekker fris en zeker niet vol en belanden. De popsongs klonken luchtig en het achtergrond koortje genaamd de Bombita’s,  van  Herman Brood.

Het mooie was de eerste albums werden geproduceerd door Barry Hay (Golden Earring) en Robert Jan Stips ( Golden Earring, Supersister en nu NITS). Hierdoor werd de kwaliteit van de productie en songs goed. “Rock n Roll”, “Disco Really Made It”,  “Hey Girl” en “PS.78” grote internationale hits. Het was een mooi meenomen geintje.
Het tweede deel bevat de mindere grote hit periode van de band. Toch weet VandenBurg nog prachtige songs te maken waar het album “Sucker of the Century” nog steeds een van mijn favoriete albums is. Een heerlijk album om even terug in de tijd te gaan.

Tegenwoordig maakt Hans VandenBurg nog steeds mooie album waaronder het recente Dig It.

Pop

Deel via social media: