Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-02-16 07:00:00 • 5 min lezen

Het Universumpje - De Grenzen Van Het Toelaatbare

Het Universumpje – De Grenzen Van Het Toelaatbare Label: PIAS Eindoordeel: 7,5

In het geweld van het Carnaval staat het album van Het Universumpje verre van dit feestgebeuren. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden. Het Universumpje brengt stevige rock met Nederlandse teksten. Hier en daar is het wat alternatieve theater aan toegevoegd.

De vervormde vocalen op “Er Knaagt Iets Aan De Tempelwand” wordt afgewisseld met melodische zanglijnen. De titel geeft al aan dat het niet een doorsnee liefdesliedje is. Dit geldt voor de meeste nummers. “Een Zwijgende In De Woestijn” of het openingsnummer “Groene Bananen” zijn mooie teksten waarbij je even op een andere been wordt gezet. Verrassende logica en kolderiek wisselen elkaar af.

Liedjesschrijver en zanger Jacob van der Water verenigd de huidige poprock, met muzikale als het oosterse intro op “Verzin Zelf Maar Wat” , met een beter Nederlands talige teksten. Tevens tekende hij voor de productie en de mix. Wellicht om budgettaire overwegingen, al zou dit door een onafhankelijke producer tot een beter resultaat kan leiden. Het geluid van de instrumenten is veelal vol waardoor de zang wel eens ondergesneeuwd raakt. Met een Nederlands talige plaat is de keus bewust dat je dan ook verstaanbaar gehoord wordt. Het geldt niet voor alle nummers. “Het Tandenloze Leeuwendeel” is wel goed gelukt om de balans hier in te vinden.

Binnen de grenzen van het toelaatbare is Het Universumpje een prettige aanwinst voor de Nederlands talige popmuziek. Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop om deze band live te bewonderen.

Deel via social media: