Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-10-03 07:00:00 • 12 min lezen

Iron Maiden - Book Of Souls

Iron Maiden – The Book Of Souls Label: Parlophone Eindoordeel: 9

De koningen van de Britse Heavy Metal zijn weer terug. Na dat zanger Bruce Dickinson in 2014 bij een routine check een tumor werd geconstateerd, kwam hij in de medische molen terecht. De tong kanker werd bestreden met chemokuren en Dickinson werd in mei weer gezond verklaard. Gezien de huidige foto’s heeft het hem zeker getekend.

Het album kent uitgewerkte rocksongs die typerend zijn voor Iron Maiden. Sterke powerrock dat door drie gitaristen wordt gedragen. Of het altijd hoorbaar en nodig is, is de vraag, maar de afwisseling van de soli van ieder geeft de klankkleur van Iron Maiden. Dave Murray en Adrian Smith geven al jarenlang een herkenbaar solo geluid met de bekende riffjes. Helder en verfijnd. Inmiddels is Janick Gers al enige jaren binnen de gelederen en vult de heren aan met zijn ruwer gitaargeluid. De herhaling van de riffjes en gitaarlijntjes is de kracht van Maiden. Dit wordt nog altijd aangestuurd door bassist Steve Harris die overigens tekent voor de muziek en meeste teksten.

Vooral de verhaallijnen zijn uniek en niet te over treffen. Het zijn als het ware boeken, gedichten in een 5 minuten liedje. Maar hoe dikker het boek hoe langer het nummer bij Maiden duurt. Na “The Rime of the Ancient Mariner”, naar het gedicht van Samuel Taylor, is nu “The Empire Of The Clouds” met 18 minuten het langste nummer van Maiden. Prachtig uitgewerkt en wederom een klassiek stuk in de rock.

The Book Of Souls is tevens het eerste dubbel album van de band. Vol vertrouwde opbouw van songs als “The Red and the Black”, waar het bekende Maiden hoooww koortje weer terug komt. Het zit er allemaal in wat een Iron Maiden fan nodig heeft. En met dit boek der zielen is het zeker een uitnodiging om de verhalen te lezen. Ze nemen je mee in het verhaal van leven en dood, de huidige wereld dat vergeleken wordt met de geschiedenis en veel, veel, veel gitaar solo’s. Maar bij een orkest klaagt men ook niet over de violist.

Deel via social media: