Zoek...
Jaime Wyatt - Neon Cross

Jaime Wyatt - Neon Cross

Label : New West Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-06-02 07:00:00 • 3 min lezen

Americana / Country
8

Jaime Wyatt - Neon Cross

De inmiddels 34-jarige Jaime Wyatt is terug met haar tweede album. Neon Cross is de titel van dit nieuwe album en met de hulp van Shooter Jennings, jawel de zoon van de wereldberoemde Waylon Jennings, doet deze Amerikaanse singer/songwriter nu een kansrijke poging voor een definitieve doorbraak.

“Coming Out”
Het levensverhaal van Jaime zou zo maar een boek kunnen zijn en haar muziek de soundtrack van haar eigen film. Ze groeide op in een gezin waar zowel vader als moeder muzikanten waren in de staat Washington en op haar 17e wist ze al een contract in de wacht te slepen. Haar muziek deed in die periode sterk aan het geluid van Sheryl Crow doen denken. In 2014 werd een van haar tracks zelfs gebruikt in de Wicker Park soundtrack. Het grote succes bleef uit, ze verloor haar platencontract en kwam aan de zelfkant van de maatschappij terecht met haar gevecht tegen de heroïneverslaving. Het beroven van haar eigen dealer met een gevangenisstraf van bijna een jaar als gevolg is waarschijnlijk het dieptepunt in die periode. Met het in 2017 uitgebrachte debuutalbum Felony Blues (toepasselijke titel) neemt ze ons mee naar die moeilijke tijd. De afgelopen jaren gaat het beter ondanks het feit dat ze haar vader verloor en toch ook weer een lastige periode had met haar ‘coming-out’ als lesbienne.

Shooter Jennings
Jaime opent verrassend met de indringende piano-ballad ‘Sweet Mess’ waarmee ze misschien nog één keer achterom kijkt en weet dat in het leven iedereen een passant is (“just like all the rest, I’ll be forgotten”). Vervolgens is daar de uptempo titelsong, een combinatie van lekkere Honky-Tonk en Country met een vleugje Roy Orbison en dit nummer heeft een absoluut aanstekelijke groove. De keuze om de hulp van Shooter Jennings in te roepen is wel een logische. Ze kennen elkaar, werkten al eerder samen (Felony Blues) en het mooie van Jennings is dat hij juist de randjes van Country opzoekt en er vaak een vleugje Rock aan toevoegt. ‘Make Something Outta Me’ is lekkere stoere Countryrock en waarschijnlijk is ‘Goodbye Queen’ het ideale nummer om tijdens een concert de zaal mee te krijgen. Op Neon Cross wordt ze door een prima band begeleidt waarbij het voor Jaime ook weer bijzonder is dat gitarist Neal Casal net na deze opnames besloot uit het leven te stappen.

Country
Maar er zijn ook onvervalste Country-songs terug te vinden; luister maar eens naar ‘LIVIN’, waar Jaime een eigentijdse Tammy Wynette blijkt te zijn en bij ‘Hurt So Bad’ horen we zelfs een vocale bijdrage van Shooter. Natuurlijk zijn er ook nog wat rustigere tracks zoals ‘Mercy’ maar het is toch wel het soulvolle ‘By Your Side’ met John Schreffer Jr. op pedalsteel dat tot de verbeelding spreekt. Het wat mistroostige en als lofzang voor de vrouw bedoelde ‘Just A Woman’, met een vocale bijdrage van Jessie Colter (de moeder van Jennings) doet aan de tranentrekkers van Dolly Parton denken. Meest openhartig is Jaime waarschijnlijk op de vrolijk klinkende Country-song ‘Rattlesnake’ als we haar over haar “coming out” horen zingen: “I see my sweet friends out on the weekends, they all look happy and gay / They keep their secrets all covered in sequins, people have too much to say”. Bij de melancholieke en oprechte afsluiter ‘Demon Tied To A Chair In My Brain’ keert ze nog één keer terug naar de klassieke Country, inclusief de “fiddle” en de pedalsteel.

Eindoordeel
Zoals gezegd heeft Jaime Wyatt tot op heden een bewogen leven gekend, met meer downs dan ups. Toch is er al die jaren bewijst geleverd van haar talent en met Neon Cross heeft ze waarschijnlijk de juiste balans gevonden waarbij de hulp van Jennings haar misschien juist dat extra zetje zal geven. Een prima album dat niet alleen Country maar ook aangrenzende andere muziekstijlen beroert. Veel luisterplezier.

Americana / Country

Deel via social media: