Zoek...
Jason Ringenberg - Rhinestoned

Jason Ringenberg - Rhinestoned

Label : Courageous Chicken – Sonic RendezVous

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2021-03-10 07:00:00 • 3 min lezen

Americana / Country / Folk / Rock 'n Roll
8

Jason Ringenberg - Rhinestoned

Jason Ringenberg kennen we vooral als frontman van Jason and The Scorchers, de alternatieve Countryband die al sinds de jaren ’80 platen uitbrengt. Toch heeft Ringenberg ook een respectabele solocarrière opgebouwd en na Stand Tall dat hij in 2019 uitbracht is Rhinestoned alweer zijn zevende soloalbum.

Eigen werk aangevuld met wat covers
Stand Tall was voor Ringenberg persoonlijk een muzikaal hoogtepunt. Vervolgens besloot de in Kewanee, Illinios, geboren Jason dat er ook andere zaken in het leven belangrijk waren. En toen was daar ineens Covid, de pandemie waar al zo veel in relatie tot muziek over gezegd en geschreven is. De inspiratie voor het schrijven van liedjes was er ineens weer, evenals de noodzaak om een plaat te maken. De pandemie, de politieke situatie in de VS en Black Lives Matter vormden een natuurlijke voedingsbodem. Verder lagen er nog wat nummers klaar die niet pasten op Stand Tall en aangevuld met enkele bewust gekozen covers vormen deze twaalf song het nieuwe album Rhinestoned.

Burgerrechten en American History
‘Before Love And War’ is een sterke Countryrock opener met mooie gitaren en de tweede stem van Kristi Rose die zelf ook al enkele albums uitbracht en hier dus een bijrol vervult. Ringenberg is altijd al politiek en maatschappelijk betrokken geweest en ook nu laat hij zich horen. Neem ‘That Freedom Rides Weren’t Free’, waar hij ons enkele decennia mee terug in de tijd neemt naar de roerige jaren ’60 toen jonge mensen, ongeacht afkomst, vochten voor hun burgerrechten. Hij schreef het nummer net voor de zomer van 2020 toen de geschiedenis in de VS zich herhaalde. ‘Nashville Without Rhinestones’ gaat over hoe de muziekstad veranderd is, de Cowboys wegtrokken en de stad overgenomen werd door hipsters en met ‘I Rode With Crazy Horse’ neemt hij ons terug naar de tragiek van de indianen en de Lakota / Oglala-legende . De banjo en de elektrische gitaar zorgen voor een mooi contrast op deze Country rocker. Op ‘My Highway Songs’, één van de beste songs op het album, bewijst Ringenberg nog steeds over het heilige vuur te beschikken en samen met prima sessiemuzikanten gewoon goede muziek te kunnen maken.

Real Country Music”
‘Stoned On Rhinestones’ is één van die tracks die passen binnen ‘The Real Country Music’ en hier is de vergelijking met zijn band The Scorchers niet ver weg. Ook op nummers als het wat stevigere ‘Keep That Promise’ en ‘Window Town’ is het stempel van Jason niet ver weg.  Ook de covers die hij gekozen heeft voor dit nieuwe album passen als een warme jas; met ‘The Storms Are On The Ocean’ (Carter Family), een duet met Kristi Rose, neemt hij ons mee naar een wat traditionele Folk sound met Keltische invloeden, zijn uitvoering van ‘Christ The Lord Is Risen Today’ is waarschijnlijk wat steviger dan tijdens de reguliere zondagse kerkdienst maar het is toch vooral de Country-Blues klassieker ‘You Win Again’ van Hank Williams die de aandacht trekt; George Bradflute op gitaar en Fats Kaplin op viool moeten hier genoemd worden want ze tillen deze klassieker naar een hoger niveau.

Eindoordeel
Het album wordt door Ringenberg knap opgebouwd tot een soort van grande finale, bestaande uit de laatste drie nummers. Hij weet diverse stromingen binnen Country bij elkaar te krijgen én is niet belangrijk om zijn maatschappelijke betrokkenheid te tonen in sterke teksten. Wel heeft het album wat luisterbeurten nodig om in te dalen. Bij het album zit overigens een boekje met nog wat achtergrondinformatie en de teksten van de nieuwe songs. Al met al weer een prima album van Jason Ringenberg. Veel luisterplezier.

Americana / Country / Folk / Rock 'n Roll

Deel via social media: