Zoek...
Jasper Somsen Trio

Jasper Somsen Trio

A New Episode In Live PT.ll

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR JAN KLUPPER
2017-12-20 07:00:00 • 4 min lezen

Jazz
9

Jasper Somsen Trio - A New Episode In Live PT.ll

Bassist Jasper Somsen ervaart een nieuwe periode in zijn leven. In zijn privé een verhuizing, en muzikaal gezien de eerste keer dat hij bandleider is met wereldberoemde muzikanten. Zijn nieuwe albums presenteert hij met de titel ´A New Episode In Live PT.l´, en 'll'.

Het Jasper Somsen trio boekt twee dagen de MotorMusic Studio in Mechelen voor het opnemen van door Somsen geschreven composities. De recording gaat zo voorspoedig dat ze deze in één dag kunnen afronden.

Maar ja, wat doe je met dag twee in de studio? Het trio begint te improviseren, en de volgende 24 minuten wordt er zonder onderbreking en editing opgenomen. Al abstraherend komen ze in de sfeer van Miles Davis´ ´Solar´ terecht. Daarna volgt ´Blue Monk´ van Monk. Er wordt geschakeld tussen allerlei vrije improvisaties, en hiermee toont het trio muzikale genialiteit. Alsof ze al jaren samenwerken, wat niet het geval is. Jasper ziet Jean-Michel voor het eerst die week op de luchthaven van Brussel.

Jean-Michel Pilc is ontegenzeggelijk een briljant pianist. Hij en drummer André Ceccarelli jagen regelmatig het tempo op, en ijveren afwisselend om de aandacht. Zij weten zich wel te conformeren in de songs van the Great American Songbook, hoewel ze ook hier speelse trekjes vertonen. Jasper waarborgt stabiliteit, en rust, wat niet wil zeggen dat híjzelf nooit op drift raakt. (After Thought l) De ongedwongen en fantasierijke benadering van de muziek is een boeiend aspect, waardoor het idee van studio-opname vervaagt.

Een creatief hoogstandje vind je terug in ´Someday My Romance Will Come´. Voor de oplettende luisteraar is dit een interessant stuk, omdat de standard 'Someday My Prince Will Come´ is gemixed met de standard ´My Romance´, waardoor de uiteindelijke titel is geworden ´Someday My Romance Will Come´. 

Na originele uitvoeringen van ´All The Things You Are´ van J. Kern en ´All Of You´ van Cole Porter uit het Great American Songbook, sluiten ze vol gas het album af met ´After Thought l’ en een korte cool down ´After Thought ll’.

Het markante Jasper Somsen trio is in de MotorMusic Studio in goede handen. Challenge Records gaat akkoord met de productie van 55:11 minuten kristal heldere audio. Deze improvisaties van jazz op ´A New Episode In Live PT.ll´ is oorspronkelijk niet gepland maar van harte welkom.

In gesprek met Jasper:
Is het nodig om ´A New Episode In Live PT.l´ te beluisteren om . ´A New Episode In Live PT.ll´ te begrijpen? “Nee, maar deel l zal je niet willen missen.”
Bijzonder dat je als bassist zo´n krachtige composities schrijft voor piano. Jasper zegt daarover: “Ik schrijf het wel, maar Jean-Michel kan het iets beter spelen dan ik.”

Jazz

Deel via social media: