Zoek...
Jay Z - 4:44

Jay Z - 4:44

label: Def Jam / Universal

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-07-17 07:00:00 • min lezen

Hiphop
7,5

Jay- Z - 4:44

Daar wanneer Beyonce haar bolle buik aan de wereld toont, is het Jay – Z die door het stof moet om zijn overspel te onthullen om de relatie met Beyonce te helen. Ja en hoe doet men dat als ster ? Door een album te maken. Beyonce’s “Lemonade” werd de hemel in geprezen. Prachtig hoe zo’n vrouw de maatschappelijke problematiek kundig maakt. Nu is het de buurt aan Jay – Z die met het antwoord op de vragen van “Lemonade” komt.

Met “4:44” is de over de top egocentrische rapper weer gewoon een rapper van alledag. Een rapper die verteld over de geaardheid van zijn vrienden,  de onoverkomelijkheden dat je vreemd moet gaan en dat je hier geen keus in hebt. Dat dit gebeurd zonder dat je het wil en dat de wereld om je heen zich zo absurd gedraagt.  Het zijn ook de verhalen die hij door zijn slechte jeugd zo het leven is gelopen en  tegen zijn prachtige vrouw verteld om door het stof te gaan en te zeggen hoe goed en mooi ze is om zijn uitstapjes te helen.


Uiteindelijk stemt Beyonce er zelfs in mee om op dit album te zingen ene tals Gloria Carter (“Smile”) en Frank Ocean op “Caught Their Eyes”. Toch weet hij met enige humor de titel “Kill Jay Z” te kiezen. Al kan dat natuurlijk ook verkeer d aflopen.  Het mooie verhaal over O.J. Simpson wordt mooi vertolkt. Daar waarmee hij worstelde en boven de rassen stond is een droom waar vele mee worstelen. Dat dit uiteindelijk verkeerd afloopt is weer een bevestiging waar het vaak naar toe gaat.  Het zijn thema’s wat deze rappers  en familie mee bezig houdt. Uiterlijk vertoon en rassen discriminatie.


Ernest Dion Wilson gaat schuil achter de naam van No I.D. De producer weet de keus te maken om samples effectief en doeltreffend te brengen. Het moet als achtergrond dienen voor de rap, maar uiteindelijk is dit het meest essentiële deel dat de songs maakt.  Door zijn input krijgt het album meer muzikale inhoud en weet Jay de uitlokkingen en verwijten naar Drake en Kaney West  muzikaal te onderschrijven. Al blijft het wat sneu dat dit een veelvoudig  thema is binnen  de hip hop.

Hiphop

Deel via social media: