Zoek...
Bijzonder album Lanzarote

Bijzonder album Lanzarote

Label : Hubro

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-10-22 07:00:00 • 2 min lezen

Alternative / Instrumentaal / Jazz
7,5

Jo Berger Myhre en Ólafur Björn Ólafsson - Lanzarote

Het album Lanzarote is grotendeels een ode aan één van de meest bijzonder Canarische Eilanden. Het vulkanische landschap en de zwarte stranden en bergen vormen de inspiratie voor dit nieuwe album van Jo Berger Myhre en Ólafur Björn Ólafsson. De Noor en IJslander werkten al eerder samen en ook dit werd deels in Reykjavik, deels in Oslo opgenomen.

Postuum
Op de zeven tracks nemen de heren je mee in een intiem en minimalistische experimentele muzikale reis die vooral vorm wordt gegeven door piano en bas. Op Atomised/All We’ve Got (gebaseerd op het werk van de Franse schrijver en dichter Michel Houellebecq) is het vooral de piano die subtiel de boventoon voert. Myhre is vooral verantwoordelijke voor de bas (Double) en keys, terwijl Ólafsson drums, percussie en de piano, Moog en orgel bespeelt. Hier en daar worden subtiel blazers en/of viool toegevoegd waardoor de over het algemeen melancholieke nummers nog meer lading en diepgang krijgen. ‘Both Worlds’ is hier een sprekend voorbeeld van maar ‘Mimophant’ is misschien wel de meest duistere track waarbij vooral het experimentele drumwerk voor een dreigende sfeer zorgt. Opener ‘Grain Of Sand’ is overigens postuum opgedragen aan Jóhann Jóhannsson, met wie de beide heren eerder werkten en die kort na de opnames van dit nummer plotseling overleed.  

Eindoordeel
Lanzarote is een bijzonder album geworden dat we vooral in de experimentele hoek kunnen plaatsen. De over het algemeen altijd aanwezige zonneschijn op dit Canarische Eiland wordt door Myhre en Ólafsson vakkundig omgezet in donkere, dreigende wolkenvelden…… Veel luisterplezier.

Alternative / Instrumentaal / Jazz

Deel via social media: