Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-05-31 07:00:00 • 12 min lezen

John Mayall - A Special Life

John Mayall – A Special Life Label: PIAS Eindoordeel: 8

The godfather of the white blues. Zo mag je John Mayall wel noemen. Hij introduceerde met de Bluesbrakers vele gitaristen die jaren daarna uitgroeiden tot gitaristen met naam en faam. De bekendste blues breakers zijn wellicht Eric Clapton, Peter Green (Fleetwood Mac), Mick Taylor (Rolling Stones), Walter Trout of de bassisten John McVie (Fleetwood Mac) en Jack Bruce (Cream). Tegenwoordig speelt de meester met bassist Greg Rzab (Buddy Guy, Black Crowes), Rocky Athas (Black Oak Arkensas) en Jay Davenport. De meester is inmiddels 80 jaar en oogt nog kwiek. Zijn blues bars kent hij als geen ander en de mondharp neemt hij op dit album veelvuldig in zijn mond. Een lekkere blues album met een terechte titel. A special Life heeft hij zeker gehad. Zijn invloed in de blues is groot en invloedrijk.

Niet dat John Mayall op dit album vernieuwende blues brengt, maar de diversiteit van laid back funkbluesy met hammond orgel op “Flooding In California” tot de doorgewinterde blues van “That’s Allright” klinkt allemaal heerlijk. Blues zoals dat is bedoeld. De staccato blues (denk aan Status Quo) brengt altijd een mooi verhaal met zich mee. Ditmaal gaat het over de ”Big Town Playboy”. De verhalen verteller is volop aanwezig op dit album. Het verhaal verteld in vogelvlucht zijn leven dat eindigt met “Just A Memory”.

Ter ondersteuning van dit album doet Mayall een 80th celebration tour, dat hem nogmaals over de hel wereld brengt. Hij geniet er van zolang het nog kan. En wij genieten mee.

Deel via social media: