Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2016-04-24 07:00:00 • 12 min lezen

Konono No.1 meets Batida

Konono No.1 meets Batida Label: Coast to Coast Eindoordeel: 7

Kinshasa, Kongo. Ergens in de buitenwijken wordt de wereldmuziek vermengd met electropop. De liefhebbers van de hypnotiserende muziek voor dans, dat gemaakt wordt door de drums, afrikaanse zangpartijen en percussies kan helemaal opgaan bij Konono No.1. Oprichter Mingiedi Mawangu overleed vorig jaar op 85 jarige leeftijd, maar zijn zoon Augustin heeft het project in 2000 al overgenomen. Zijn invloed om de band een wereld podium te geven is groot. Hij is de samenwerking gaan zoeken met “rockers” als Andrew Bird, Deerwoof en Skeletons. Het bleek te werken om extra aandacht te krijgen.

Nu is het de beurt aan de Portugese kunstenaar Pedro Coquenao danwel Batida. Als producer en muziekant werkte hij met Stromae en Damon Albarn. Samen met producer Vincent Kenis werd dit album gemaakt. De combinatie van electro en het traditionele Afrikaans is op zijn minst bijzonder te noemen. Het album is zomersgetint en met nummers als “Nlele Kalusimbiko”, “Tokoland”, en “Nzonzing Familia” zijn 8 en 11 minuten meer een regel dan een uitzondering op de plaat. Het houdt het hypnotiserende de ene keer vast, de andere keer kan het juist erg vermoeiend zijn. Met deze unieke band heb je wel een heerlijk zomer album in huis, dat scheelt een ticket Afrika.

Live is de band te zien

15 mei Music Meeting te Nijmegen 16 juli Welcome to the Village te Leeuwarden 7 oktober Tivoli / Vredenburg te Utrecht 8 oktober Paard van Troje te Den Haag  

Deel via social media: