Zoek...
Lael Neale - Acquainted With Night

Lael Neale - Acquainted With Night

Label : Sub Pop Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2021-02-26 07:00:00 • 3 min lezen

Alternative / Pop / Singer-songwriter
8

Lael Neale - Acquainted With Night

Het lukte de Amerikaanse singer/songwriter Lael Neale de afgelopen jaren niet om een opvolger te maken van haar debuutalbum ‘I’ll Be Your Man’ uit 2015. Tot ze de omnichord (her)ontdekte en de pandemie de wereld in zijn greep kreeg.

Omnichord
Dit nieuwe album heeft Lael opgenomen in haar ouderlijke boerderij in Virginia. De afgelopen jaren woonde ze in LA en ontdekte ze de omnichord, dat elektronische instrument dat zo typerend is van de jaren ’80 en waar je eigenlijk een soort van miniband mee in handen hebt; voorgeprogrammeerde beatjes, een orgeltje hier, een saxofoon daar enz. En juist dat instrument, met dat typische vintage geluid, zorgde voor de inspiratie om een nieuw album te maken. Tijdens de lock-down keerde ze terug naar Virginia en vloeiden de tien liedjes als het ware uit haar hand.

Jaren ‘70
‘Acquainted With Night’ is de titelsong en is eigenlijk alles waar dit album voor staat; Lael met haar wat ijle stem à Lana Del Rey, een eenvoudig vintage-achtig jaren ’70 elektronisch deuntje dat verder muzikaal door wat pianoklanken die uit de omcnichord voortkomen opgesierd worden. En als toetje is er nog een soort achtergrondruis waardoor je het idee krijgt naar een stoffig cassettebandje te luisteren. En toch is het doeltreffend en betoverend mooi, waarschijnlijk door de oprechtheid en de puurheid van de 10 liedjes. Nummers als ‘Third Floor Window’ en ‘White Wings’ lijken zo uit een zwart-wit film te komen en bij de opener ‘Blue Vein’ horen we Lael op gitaar en in het tweede deel is daar dat orgeltje.

Orgeltje
Want het wordt niet veel meer dan de stem van Lael die zichzelf begeleidt op gitaar en omnichord met hier en daar nog een gastmuzikant. ‘Every Star Shivers In The Dark’, ook weer met zo’n kunstmatige beat en dat orgeltje is één van de hoogtepunten op dit nieuwe album. ‘How Far Is It To The Grave’ is wat zwaarder terwijl ‘For No One For Now’ door de wat snellere beat zelfs wat vaart krijgt. Maar alles klinkt gedoseerd met een soort van urgentie om het geheel sober en minimalistisch te laten klinken. Joce Soubiran is één van de gastmuzikanten en met haar bijdrage op fluit krijgt ‘Sliding Doors & Warm Summers Roses’ nét die gewenste nuance. De afsluiter ‘Some Sunny Day’ is nog één keer die perfect passende verzameling van elementen; de stem van Lael, dat orgeltje dat inmiddels onder je huid is gaan zetten en een eenvodige, minimalistische beat als basis. 

Eindoordeel
Acquainted With Night is een album met een unieke sound dat je echt een aantal luisterbeurten moeten gunnen. Het Lo-Fi achtige geluid roept herinneringen op aan vervlogen muzikale tijden en het is echt knap hoe indringend en pakkend de Amerikaanse de liedjes met deze eenvoudige middelen kan laten klinken. Een album dat echt onder je huid kruipt waardoor je na het tiende liedje toch maar weer die “repeat-knop”. Veel luisterplezier.

Alternative / Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: