Zoek...
The Livelong Day is Folk in zijn puurste vorm

The Livelong Day is Folk in zijn puurste vorm

Label : Rough Trade Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-11-09 07:00:00 • 3 min lezen

Folk
7,5

Lankum - The Livelong Day

Folk in de meest pure vorm en dan ook nog vormgegeven door de “couleur locale” van Ierland. Zo zou je muziek van de Ierse formatie Lankum kunnen omschrijven. Onlangs kwam hun nieuwste album The Livelong Day uit en wederom worden we meegenomen naar hun Folkmuziek dat bol staat van Ierse traditie.

Volksnummers en traditionele instrumenten
Het meest typerende muziekstuk op The Livelong Day is waarschijnlijk het ruim negen minuten durende ‘Katie Cruel’. Het mistroostige nummer dat op een haast monotoon en klaaglijke wijze wordt gezongen neemt je mee naar de Amerikaanse Burgeroorlog en gaat zowel muzikaal als tekstueel door merg een been (‘And if I was where I would be, then I’d be where I am not. Here I am where I must be, where I would be, I cannot.’). Voor dit album gebruikte de band een passend instrumentarium als doedelzak, viool. fluit en orgel. Het alom bekende volksnummer ‘The Wild Rover’, dat enkele honderden jaren geleden werd geschreven, wordt door Lankum ook weer knap bewerkt. Je krijgt als luisteraar het gevoel om op een regenachtige en grijze dag ergens in de groene heuvels van Ierland te dwalen zonder dat je je eindbestemming weet.

Mysterieus en onheilspellend
Zo is The Livelog Day een boeiend album. De eenvoud, de tristesse, de muzikale vertaling van visuele beelden van het Ierse landschap wordt meesterlijk vorm gegeven. ‘The Young People’ wordt gekenmerkt door de akoestische gitaar én de meerstemmigheid terwijl het door een hoorn geïntroduceerde instrumentale ‘Ode To Lullabye’ een grotendeels onheilspellend karakter heeft. Bijzonder is ook ‘The Dark Eyed Gypsy’, dat ook weer vrijwel zonder muzikale ondersteuning wordt neergezet en als een soort hymne vorm krijgt. Zo weten de broers Daragh en Ian Lynch, Radie Peat en Cormac Dermody een bijzonder album samen te stellen van eigen interpretaties van bestaande, soms oude werken en eigen composities. Afsluiten doen ze met ‘Hunting The Wren’ dat door een heel laag en traag ritme ook weer iets mysterieus krijgt dat perfect in het plaatje past.

Eindoordeel
The Livelong Day is een indrukwekkend album geworden. Lankum weet traditionele, Ierse Folk op een eigentijdse wijze neer te zetten met instandhouding van typische instrumenten zoals doedelzakken en bijzondere pomporgels. Mysterieus, soms ijzig en dan weer beangstigend maar op zijn minst bijzonder boeiend. Veel luisterplezier.

Folk

Deel via social media: