Zoek...
"Cool & Inventive Free Jazz" van Noorse formatie Lassen

"Cool & Inventive Free Jazz" van Noorse formatie Lassen

label : Jazzland

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-10-17 07:00:00 • 2 min lezen

Jazz
7,5

Lassen - Eventyrer

Lassen is het Jazz-kwartet dat geformeerd is rondom de Noorse saxofonist/zanger Harald Lassen. Met Eventyrer is daar het debuutalbum dat de Noor omschrijft als “emotional, melodic, intense, cool and inventive free jazz”.

Individualistisch maar toch een geheel
Vogelgefluit omlijst zowel de opener ‘Alt Flyer’ als de afsluiter ‘Det Er Dette Som Er Meninga’. Tussendoor kunnen we genieten van een zevental Jazz-nummers die het midden houden tussen inventive free Jazz en gewoon melodieuze Jazz met diverse invloeden. Luister maar eens naar ‘Min By’ waar Lassen zich zelf waagt aan vocalen. Gestoeld op een aanstekelijk ritme met een haast Afrikaanse is dit het nummer dat het dichts bij popmuziek komt. Natuurlijk eist de Noorse saxofonist de muzikale hoofdrol op maar dat neemt niet weg dat de drie andere muzikanten Bram De Looze (keys), Stian A. E. Andersen: (bass), and Tore Flatjord (drums, percussion) geen belangrijke inbreng hebben.

Eindoordeel
Dat dit debuutalbum op het fameuze Jazzland-label wordt uitgebracht is natuurlijk niet vreemd. Lassen veregenwoordige Noorwegen eerder al op Jazzahead 2018 en als band stonden ze al op diverse festivals. Vrije, exeperimentele Jazz waarbij alle muzikanten van essentieel belang zijn. Op ‘Lila Eule’ is het bijvoorbeeld Bram de Looze die mag excelleren, terwijl op ‘You Should Have Been There’ de drummer Tore Flatjord op de voorgrond treed. Voor liefhebbers van vrije, organische Jazz. Veel luisterplezier.

Jazz

Deel via social media: