Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-06-05 07:00:00 • 3 min lezen

Led Zeppelin - I

Led Zeppelin – Led Zeppelin Label: Atlantic / Warner Eindoordeel: 9

Dat The Beatles veel voor de hedendaagse popmuziek heeft betekend staat vast. “Rubber Soul” en “Revolver” zijn albums waar nieuw jong talent werden geprikkeld om beatmuziek te maken. The Rolling Stones, The Who en The Yardbirds zijn bands die rock and roll van Elvis en the Beatles een stevig onder handen nam. De jonge Jimmy Page kreeg de kans om bij The Yardbirds aan te sluiten. Gitarist Eric Clapton was gekaapt door John Mayall & the Bluesbreakers en Jeff Beck werd zijn opvolger. De Yardbird bassist Paul Samwell Smit had zijn scheidings problemen waardoor Jimmy Page werd gevraagd om de bas te spelen.

Toen op een dag Jeff Beck niet kwam opdagen, nam Page de gitaar in handen en speelde met gemak de partijen van Clapton/ Beck. Dit tot genoegen van de rest van de band, waardoor Page zijn positie van bassist verruilde met de slaggitarist Chris Dreja. The Yardbirds bleek nu een kweekvijver te zijn van nieuw gitaartalent, maar het grote succes bleef uit. Er werd nog een poding gedaan om Keith Moon en John Entwistle (beide The Who) aan The Yardbirds toe te voegen, maar zonder succes. De stekker werd er uit getrokken en ieder ging zijn eigen weg. Jimmy Page zocht zijn maatje en bassist John Paul Jones op en had Robert Plant en John Bonham zien spelen in The Band Of Joy (later nog een titel van Plant’s album) en the New Yardbirds waren geboren. De naam van de band deed knagen en belemmerde om de eigen nummers aan de man te brengen. Na een tour werd gezocht naar een nieuwe naam. Als 2de Yardbirds vond het publiek dit niks en Keith Moon noemde dit “Going down, like a Lead Zeppelin”. Led Zeppelin was geboren en kreeg vlot een contract bij Atlantic. Page transformeerde de blues sound naar stevige rock. Bonham zijn typische manier van drummen en Plant zijn slepende soul zang viel op. Juist de afwisselingen van (zware) blues en met het stevige rockgeluid (“You Shook Me”) of afgewisseld met akoestische gitaren men elektrische rock riffs (“Babe I’m Gonna Leave You”) werden als nieuw en stevig ervaren. De harde rock met soul was geboren. Het debuut album was een regelrechte doorbraak in de muziekwereld en liet the Beatles en The Stones achter in een walm van joints en hippie experimenten. “Dazed and Confused” was het antwoord van Zeppelin hier op. Vanuit de tenen zingt/ smeekt Plant dit nummer in. Het duelleren van gitaar met zang wordt hier een voorproefje genomen voor het later bekende “Who Lotta Love”. De soul van “Your Time is Gonna Come” met de koortjes en toetsen verenigd de jaren 60 decennia. Het nummer zou in de huidige tijd niet misstaan en zou zo weer als single succesvol kunnen worden uitgebracht. De experimentele drum-gitaarsoli van “Black Mountain Side” laat de kwaliteit van de band horen. Dit zal in de latere albums terug komen, maar dan meer uitgebalanceerd. Het “Communication Breakdown” staat voor de eerste snelle rockriff en wellicht de classic van dit album. De blues van Willy Dixon blijft heilig op het I Can’t Quit You Baby” als is de versie van “You Shook Me” even iets stevigers neergezet. Dit nummer staat ook op het album “Truth” van Jeff Beck die met de maatjes Keith Moon, Rod Stewart, Ron Wood en Jimmy Page zijn rockalbum op nam. Men zegt dat de opnamen van “Truth” grote invloed had op het debuut van Led Zeppelin. Maar wanneer de bandleden elkaars studio in en uit lopen is dat ook niet vreemd.

Deze uitgave kent een opname van de live show in Parijs, dat voortkomt uit tour van het debuutalbum. Hier is het Yardbirds nummer White Summer terug te vinden en de drumsolo “Moby Dick” genaamd. Dit zal op het komende Zeppelin album te vinden zijn. Net als het nummer “Heartbreaker”. Natuurlijk zijn de 6 minuten album versie van “Dazed and Confused” en 8 minuten studioversie van “How Many More Times” verlengd naar 10-15 minuten levendige Led Zeppelin songs.

De start van een nieuw tijdperk in muziek, The Rock! Single editie – 1 cd Deluxe editie - 2cd’s Deluxe editie vinyl Super deluxe Box set – Vinyl/ cd/ boek Digitaal

Deel via social media: