Zoek...
Nieuw album Fallen Trees voor Oekraïner Lubomyr Melnyk

Nieuw album Fallen Trees voor Oekraïner Lubomyr Melnyk

label : Erased Tapes

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-01-13 07:00:00 • 2 min lezen

Klassiek
7,5

Lubomyr Melnyk - Fallen Trees

Hij heeft inmiddels de 70-jarige leeftijd bereikt maar het lijkt alsof Lubomyr Melnyk aan een tweede of derde jeugd bezig is. Sinds een aantal jaren heeft hij een contract bij Erased Tapes, het moderne “klassieke” label dat ook zijn nieuwste album Fallen Trees uitbrengt.

Gekapte bomen die tijdens een treinreis voorbij glijden
Inspiratie voor dit nieuwste album kreeg de Oekraïner tijdens een treinreis door Europa. Overal zag hij gekapte bomen langs de rails liggen waarover hij onlangs in een interview zei: ‘They were glorious, even though they’d been killed, they weren’t dead. There was something sorrowful there, but also hopeful’. Die natuur probeert hij te vertalen in deze stukken waar piano uiteraard centraal staat. Op dit vierde album dat op Erased Tapes wordt uitgebracht is de sfeer haast uiteraard weer wat melancholiek maar Melnyk slaagt er steeds in de nummers interessant te houden. Zo nu en dan wordt hij vocaal ondersteund (o.a. Hatis Noit) zoals bij opener ‘Requiem For A Fallen Tree’ waardoor de compositie nog wat mysterieuzer wordt. ‘Barcarolle’ is waarschijnlijk het meest bijzondere stuk en de titelsong ‘Fallen Trees’ bestaat uit een vijftal suites waarvan het centrale deel ‘Apparaition’ ook weer wat vocale ondersteuning krijgt.

Eindoordeel
Al eerder heeft Melnyk al bewezen een begenadigd pianist te zijn en muziek te componeren die ondanks het klassieke karakter toch toegankelijk is. Fallen Trees is sober en Melnyk wordt enkel ondersteund op cello en viool en door wat vocale ondersteuning. Mysterieus, melancholiek zijn hier sleutelwoorden. Veel luisterplezier.

 

Klassiek

Deel via social media: