Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-10-08 07:00:00 • 11 min lezen

LVL UP - Return To Love

Label : Sub Pop Records Eindoordeel : 7  

Het derde album van het New-Yorkse viertal LVL UP is inmiddels uit. De band uit Brooklyn bestaat sinds 2011 en bracht eerder in 2011 (Space Brothers) en 2014 (Hoodwink’d) een tweetal albums uit. Hun muziek laat zich het beste omschrijven als garagerock met indie invloeden waarbij het Lo-Fi geluid het handelsmerk is.  

Ruimte voor gast/sessiemuzikanten De combinatie van garagerock en indie met dat typische Lo-Fi geluid horen we ook op Return To Love terug. Opener ‘Hidden Driver’ knalt heerlijk uit je speakers waarna ‘Blur’ het logische verlengstuk is. Ondanks dat de rockmuziek de boventoon voert laten de heren Mike Caridi, Dave Benton, Nick Corbo en Greg Rutkin horen dat ze meer dan bovengemiddeld muzikaal zijn en een diversiteit aan instrumenten kunnen bespelen. Ook krijgen de heren hier en daar was assistentie zoals bij het wat ingetogenere ‘She Sustains Us’  waar de Susannah Cutler een vocale bijdrage levert waardoor het nummer een wat zachter karakter krijgt. Verder horen we ook producer Mike Ditrio op gitaar bij enkele tracks terug.  

Aandacht voor het ruim 7 minuten durende ‘Naked In The River With The Creator’ Zo wordt je gaande weg meer en meer gegrepen door het geluid van LVL UP. Natuurlijk schuwen de heren universele thema’s als verloren liefde niet zoals in het ruim 7 minuten durende epos ‘Naked In The River With The Creator’, een nummer dat qua spanning zorgvuldig wordt opgebouwd en dat elke vezel in je lichaam activeert. Absolute aanraders op Return To Love is het catchy klinkende ‘Pain’ (hoe kan ik wraak nemen op iemand die iemand waarvan ik hou pijn heeft gedaan?) en het introverte ‘Cut From The Vine’ waar Corbo ons in sommige delen van het nummer vocaal verrast. Tussendoor schotelt het viertal ons met ‘The Closing Door’ en ‘Five Men On The Ridge’ nog wat stevig materiaal voor waarbij de garagerock in zijn volle glorie boven komt drijven.

 

Eindoordeel Return To Love wordt door de band gezien als het beste werk tot nu toe. Ik sluit me daar volledig bij aan. Na enkele luisterbeurten bevalt me dit album steeds meer; stevig, dynamisch en met veel variatie worden de tien nummers neergezet. Ook aan het Art-work is aandacht besteed en de songteksten zijn op een originele manier aan de binnenkant van het hoesje drukt. Voorlopig tourt de band intensief door Amerika maar laten we hopen dat ze daarna Europa en in het bijzonder Nederland aandoen. Ik kijk er naar uit. Voorlopig zullen we het dus met het album moeten doen. Veel luisterplezier.

 

Deel via social media: