Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-01-12 07:00:00 • 3 min lezen

Marc Carroll - Love Is All Or Love Is Not At All

Label : One Little Indian Eindoordeel : 8

 

Eerder werk van de Ierse singer/songwriter Marc Carroll is terug te vinden en uitgevoerd door namen als Neil Young en Bob Dylan. Toch is deze Ier nooit écht doorgebroken. Nu is daar Love Is All Or Love Is Not At All, zijn nieuwste album.  

Niet altijd even gelukkig met platencontracten De inmiddels 43-jarige Carroll is in de muziekscene een gevestigde naam zonder dat het grote publiek hem kent. Love Is All Or Love Is Not At All is inmiddels al zijn zevende album en ook nu zullen de kritieken en recensies waarschijnlijk lovend zijn. Sinds geruime tijd is de VS zijn thuisbasis en in een interview gaf hij onlangs ook aan dat het al lang geleden was dat hij in zijn geboorteland Ierland een optreden had gegeven. Dat contracten bij platenlabels niet altijd even gelukkig zijn of succes brengen bewijst de carrière van Carroll ook; een label betaalde voor het uitbrengen van een album dat er nooit kwam en bij een ander label werd de samenwerking beëindigd op de dag dat zijn album uitkwam. Sinds 2011 werkt hij echter met One Little Indian samen en dat werkt zo goed dat afgelopen jaar enkele albums geremasterd door dit onafhankelijke label opnieuw zijn uitgebracht. En daar is nu dan Love Is All Or Love Is Not At All.  

Het stemgeluid doet je soms aan Dylan denken Het album opent met de sfeervolle en dramatische track ‘No Hallelujah Here’; vanuit een mooie piano-intro ontpopt dit nummer zich tot een ballad die verhaalt over de tragedie die zich vorig jaar voltrok toen vier jongetjes in het Gaza-conflict tijdens het voetballen de dood vonden. Het nummer zet meteen de toon van het album waarin Carroll niet bang is om (ook op politiek gebied) kleur te bekennen. Daarna wordt met ‘Oh Death, Don’t Yet Call Me Home’ onmiddellijk de parallel met Bob Dylan duidelijk; een prachtig folk nummer waar Carroll op een ondergrond van de kabbelende gitaar precies de juiste toonhoogte weet aan te nemen en het lijkt alsof we naar een nummer uit de beginperiode van Dylan luisteren. Toch laat Carroll wederom horen waarom hij vrijwel altijd en overal lovende kritieken krijgt. Met het met blazers omlijste vlotlopende ‘Ball And Chain’ neemt hij ons aan de mee in een ander universeel thema; dat van elkaar willen helpen.  

Samenwerking met de artistieke Penny Rimbaud Zo is ‘Love Is All, Or Love Is Not At All’ een boeiend album waarbij op de titelsong vrijwel de gehele tekst  gesproken wordt op een basis van militaristisch gespeelde drums en omlijst met gitaarspel. Overigens is dit nummer in samenwerking met dichteres, musicus en schrijfster Penny Rimbaud tot stand gekomen. Op het vocaal ijzersterke ‘A Child In Midstream’ en het vrijwel geheel akoestisch uitgevoerde ‘Your Ghost’ is de vergelijking met Dylan weer alom aanwezig. Een sterk punt op dit album het principe ‘What you see is what you get” van toepassing is. Geen ellenlang gekunstel met samples, maar de puurheid en echtheid van instrumenten. Zo herken je het typische geluid van de Rickenbacker-gitaar als die ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Het krachtige ‘Bightness Of Blue’ is absoluut één van de beste tracks op het album. De sterke drumsessie en gitaarriffs zorgen voor een geweldige basis waarop Carroll vocaal verder kan excelleren. Carroll durft het zelfs aan om met het instrumentale ‘Against All Odds’ te eindigen.  

Eindoordeel Love Is All Or Love Is Not At All is een verzameling van tien mooie tracks die moeiteloos binnen het muzikale spectrum van singer/songwriter passen. Carroll beschikt over een aangename stem die de mooie composities alleen maar versterken. We horen een vleugje Dylan en een snufje van The Waterboys maar vooral het authentieke eigen geluid van Carroll. Waarschijnlijk geen top 40 hit noteringen of een hit in de dop maar een 3FM zou dit album absoluut op moeten pakken. Veel luisterplezier.

Deel via social media: