Zoek...
Nieuw album voor Mary Chapin Carpenter met opnieuw opgenomen oud materiaal

Nieuw album voor Mary Chapin Carpenter met opnieuw opgenomen oud materiaal

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-03-30 07:00:00 • 2 min lezen

Country / Folk / Pop / Singer-songwriter
8

Mary Chapin Carpenter - Sometimes Just The Sky

Ze maakt al bijna dertig jaar platen en vooral in de jaren ’90 oogstte ze veel lof en won een vijftal Grammy’s met als hoogtepunt ‘Best Country Album’ uit 1994 voor Stones In The Road. Toch doen we haar tekort om haar in dat hoekje van het muziekspectrum te plaatsen. In haar carrière heeft ze zich ontwikkeld vanuit de Folk scene naar het wat breder omarmde Country folk-pop genre in combinatie met het betere singer/songwriter werk. Met dit laatste album Sometimes Just The Sky krijgen we een retrospectief compilatiealbum met één nieuwe track.

Label : LAMBENT LIGHT / Bertus


Twaalf nummers van even zoveel albums
Met meer dan een dozijn albums kunnen we met recht spreken dat deze in Princeton, New Jersey, geboren Amerikaanse een respectabel oeuvre heeft opgebouwd. Mary Chapin Carpenter heeft het zich niet makkelijk gemaakt want Sometimes Just The Sky is geen compilatiealbum geworden maar een verzameling van oude nummers die in een nieuw jasje zijn gestoken. Twaalf oude nummers die afkomstig zijn van evenzoveel verschillende albums, aangevuld met één nieuw nummer, niet toevallig ook de albumtitel. Ze nam het album samen met producer Ethan Johns (o.a. Ryan Adams, Jayhawks) in de Real World Studios van Peter Gabriel op, omringd door oude bekenden en muzikanten met we ze al jaren samenwerkt, waaronder natuurlijk de meesterlijk goede gitarist Duke Levine.

Patti Smith
Ze heeft voor twaalf nummers van even zoveel albums gekozen om dit opnieuw op te nemen. Het is dan waarschijnlijk ook geen toeval dat de opener ‘Heroes And Heroines’ in de originele versie terug te vinden is op haar debuut Hometown Girl uit 1987 in de periode die we wel als haar “Folk”-periode kunnen bestempelen. Ze neemt je aan de hand mee door haar carrière en heeft haar gevoel laten spreken bij de keuze van de nummers. Luister maar eens naar het magistrale ‘Superman’ maar ook een nummer als ‘This Shirt’ wordt met dit huidige arrangement tijdloos met de subtiel toegevoegde “fiddle”. Een ander hoogtepunt is ‘The Moon And St. Christopher’ (1990). Op het album staat één nieuw nummer en de inspiratie hiervoor kreeg ze uit een interview van collega Patti Smith:  "Patti Smith was speaking about life and about finding your way. The essence of what she was saying was that life is hard and it can break your heart, it can tear you apart and disappoint you, but there are so many beautiful things about it, too. She lists a few things, like sometimes it's about meeting an old friend… and then she says, 'Sometimes it's just the sky.“ En zo is dit nieuwe album ook een parteltje geworden.

Eindoordeel
Sometimes Just The Sky is meer dan een compilatiealbum; het zijn twaalf bestaande nummers die Mary door een andere bril en met dertig jaar ervaring heeft afgepoetst en opnieuw gearrangeerd. Omringd door een aantal erg geode muzikanten is het een mooi album geworden dat als nieuw klinkt. Veel luisteplezier.   

Country / Folk / Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: