Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2016-04-17 07:00:00 • 5 min lezen

Mike & The Melvins – Three Men And A Baby

Mike & The Melvins – Three Men And A Baby

Label: SubPop

Eindoordeel: 6,5/10

 

 

Enfin, 20 jaar later

The Melvins behoeven natuurlijk geen enkele introductie meer omdat zij in veel opzichten de grondleggers zijn geweest van wat uiteindelijk in de jaren ’90 de grunge en alternative beweging werd. Uit diezelfde jaren ’90 stamt dan ook hun samenwerking met bassist Mike Kunka, ‘Three Men And A Baby’. Dat die plaat pas anno 2016 het levenslicht ziet mag dan ook gerust iets van een teken aan de wand heten, want in de regel zijn er niet heel veel onuitgebrachte albums van artiesten die achteraf meesterwerken blijken te zijn. Het album van M & The M’s vormt op die regel geen uitzondering, al is het allerminst een misbaksel en hebben The Melvins er recentelijk zelfs nog iets aan gesleuteld voordat het uit kwam. Maar, tja, het album is in alle opzichten een beetje te laat en heeft de feel and vibe van een typische jaren ’90 alternatieve rockplaat. Het is hooguit een teken van de klasse van The Melvins dat sommige stukken muziek die er op staan zelfs in dit tijdperk nog best wel progressief en ongewoon klinken.

 

Omgekeerde invloeden

Zoals te verwachten is van een CD waarop twee bassisten te horen zijn ligt de geluidsklemtoon stevig in de lagere regionen. Het Faith No More-achtige ‘Limited Teeth’ bijvoorbeeld of het Soundgarden-achtige ‘Bummer Conversation’. Ik noem beide bands als invloeden, maar eigenlijk was het indertijd precies andersom en hebben zowel FNM als Soundgarden stevig leentjebuur gespeeld bij The Melvins. Dat geldt ook voor songs als ‘Analisa’ en ‘Dead Canaries’ die weggeven dat zelfs The Beastie Boys nog wel eens met een schuin oor naar de mannen hebben geluisterd. Het zijn stuk voor stuk niet hele opzienbarende nummers overigens, al zorgen meerdere luisterbeurten er voor dat het oor wel iets meer vergevingsgezind komt te staan. Desondanks kun je tussen de regels door wel degelijk horen waarom de band dit werk indertijd niet goed genoeg vond om uit te brengen, want alleen ‘Read The Label (It’s Chili)’  laat (dankzij een lekkere, zware bass-lijn) iets een indruk achter terwijl de rest van de tracks hier de neiging heeft wat oeverloos door te zwammen. Daar kan zelfs de dead metal pastiche die afsluiter ‘Art School Fight Song’ is weinig aan veranderen.

 

Fans only

Dus, het lijkt erop dat de release van dit album met name gericht is op zij die The Melvins al decennia lang op handen droegen. Voor hen is dit het missende puzzelstukje in het oeuvre van de mannen en daarmee welkome en verplichte kost. Voor een ieder die echter nog nooit naar de band heeft geluisterd vormt ‘Three Men And A Baby’ nu niet bepaald de meest briljante ingang tot het repertoire en is de aanschaf van hun meesterwerk ‘Houdini’ wellicht een meer verstandige stap. Hoe dan ook is deze uitgave wel degelijk exemplarisch voor de tomeloze veelzijdigheid en experimenteerdrift van de mannen en een interessant kijkje in een alternatief universum.

 

 

Eindoordeel: 6,5/10

 

Deel via social media: