Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR SHAZLIQUE
2016-05-23 07:00:00 • 3 min lezen

Misha – All We Will Become

Misha – All We Will Become

Label: Tomlab

Eindoordeel: 8,5/10

 

 

Niets is wat het is

Misha is niet wij hij lijkt te zijn, want achter de naam van dit project schuilt de getalenteerde multi-instrumentalist John Chao die het werk op het debuut nog met zijn toenmalige liefje verzette maar die nu enkel op zichzelf aangewezen is. O.K., met een klein beetje hulp hier en daar, maar het leeuwendeel van de instrumenten hier wordt toch echt door de man zelf gespeeld. Ook de composities zijn van eigen hand en die zijn, op z’n zachtst gezegd, eclectisch. Of het nu invloeden uit de traditionele Indiase en Keltische muziek zijn in het intro en de song ‘You’ of de Chinese restaurant variant op Giorgio Morodor’s jaren ’70 werk in ‘We’re Gonna Have It Out (Modern Love)’: Chao stoort zich aan God noch gebod. En dat maakt het album eigenlijk alleen maar meer curieus en dus meer interessant. Want in z’n hart is ‘All We Will Become’ feitelijk een pure popplaat, maar dan eentje die meer te doen lijkt te hebben met transcendentale meditatie dan met de dansvloer. Alhoewel ze in de praktijk echt wel beide doelen dient  zoals tracks als het trendy ‘Limelight’ en het Prince-achtige ‘Optical Illusions Of The Heart’ maar al te duidelijk laten horen.

 

It’s pop Jim, but not as we know it

Ondanks dat dit duidelijk pop is, is het in een hokje duwen van het geheel maar bar lastig. Als het geluid van de straten van New Orleans (ten tijde van één van die legendarische begrafeniswandelingen) je plots uit de speakers tegemoet komt in ‘Elator’ krab je jezelf echt even achter de oren, want waar haalt die Chao dat nu weer vandaan? Toch klinkt het allemaal weer net zo natuurlijk als de voorgaande invloeden wat maakt dat je de man eigenlijk alleen maar heel erg diep kunt benijden om z’n brede muzikaliteit. ‘In Reverse’ doet vervolgens denken aan iets wat The Beatles hadden kunnen maken in de tijd dat ze nog graag naar die Yogi in India gingen om in hogere sferen te komen. Al dan niet met een kruidig shagje van lokale makelij tussen The Flaming Lips. De meest catchy track op het album is echter ‘Everything & Everywhere’ dat zo op een plaat van Arcade Fire of Belle & Sebastian had kunnen staan. Hopelijk maakt Micha hier een single van, want die gaat het geheid erg goed doen in de indie-charts.

 

Een avontuur

Sommige albums zijn net één groot avontuur en ‘All We Will Become’ behoort absoluut tot die groep. Niet alle songs zijn even pakkend, maar Chao compenseert dat met zijn schat aan virtuositeit en rijke bodem aan inspiratie. Bijna ademloos val je daardoor van de ene verrassing in de andere en zelfs na vijf luisterbeurten moest uw recensent aan zichzelf bekennen dat hij het gevoel had enkel nog maar aan de oppervlakte van het geheel te hebben gesnuffeld. Dat is niet heel veel albums gegeven. Liefhebbers van avontuurlijke, op alternatieve world music ingestelde popmuziek kunnen dan ook simpelweg niet om dit laatste werk van Misha heen en zullen, net als ik, versteld staan van de breedte en de diepte van het geheel. Als een boottrip op de Ganges, op een avond dat langs de kust overal de vuren ontstoken zijn en de schipper vanaf het water de momenten van innige sereniteit en uitbundige festiviteiten observeert die zich op het land aan hem ontvouwen.

 

‘All We Will Become’ is het geluid van duizend verschillende stemmen die in harmonie samen één worden.

 

Eindoordeel: 8,5/10

Deel via social media: