Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR SHAZLIQUE
2017-02-09 07:00:00 • 9 min lezen

Moon Duo - Occult Architecture Vol. 1

Moon Duo – Occult Architecture Vol. 1

Label: Sacred Bones

Eindoordeel: 6/10

 

 

Nu-Kraut

De Krautrock van weleer maakt alweer een aantal jaren een stevige comeback. Het uit het Amerikaanse Portland afkomstige Moon Duo doet met hun laatste werk ook een duit in dit (wiet-) zakje en schotelt ons met ‘Occult Architecture Vol. 1’ een soms dansbare en soms dromerige mengeling van Kraftwerk en Joy Division voor die stoelt op repeterende beats en zwevende klanken. Bedoeling van het werken met een tweeluik is volgens de band om donker en licht van elkaar te scheiden. Dit eerste deel houdt zich bezig met het duister, al valt dat in de praktijk allemaal nog wel mee. In opener ‘The Death Set’ neigt het zelfs wel een beetje naar de stoner rock van een Queens Of The Stone Age, maar dat is niet geheel en representatief voor deze CD als geheel. Eigenlijk helemaal niet...

 

De vinger erop leggen

Om er maar geen doekjes om te winden: dit is niet een erg opzienbarende plaat. Het vervelende is dat er niet zo 123 de vinger op te leggen valt waarom dat zo is. Qua productie en spel klopt het namelijk allemaal wel en ook de wat vlakke zang misstaat op zich niet eens bij wat hier geboden wordt. Misschien moeten we het dus maar zoeken in de composities zelf en hun vrijwel algehele gebrek aan originaliteit. Alleen de reeds gememoreerde openingstrack en ‘Will Of The Devil’ springen in positieve zin boven hun broertjes en zusjes hier uit omdat ze daadwerkelijk pakkend zijn. Datzelfde compliment kunnen we de rest van de liedjes hier niet maken, helaas. Afsluiter ‘White Rose’ lijkt bijvoorbeeld wel heel erg op Kraftwerk’s ‘Autobahn’ en presteert het om met haar tien minuten speeltijd maar liefst een kwart van de plaat op te eisen. Zo’n handicap valt dan al bijna niet meer goed te maken.

 

Pakken

Spanning en originaliteit zijn dus niet de verkoopargumenten van dit album en uw recensent vindt het daarom moeilijk om een aanbeveling af te geven. Niet dat het allemaal één grote bak ellende is, want zo bedroevend is het nu ook weer niet, maar het is weer typisch zo’n album dat (met uitzondering van de twee prijsnummers) gewoon niet blijft hangen. Ook niet na vier luisterbeurten. En daarmee schiet het album z’n doel voorbij want muziek moet je kunnen omarmen, kunnen pakken, kunnen bewegen. Moon Duo is daar met dit occulte stukje architectuur niet in geslaagd en heeft hopelijk haar kraut droog gehouden voor het vervolg. Laten we daar dus maar hoopvol op wachten terwijl we stilletjes dit album terzijde schuiven.

 

Tourdata:

 

3 april       Vera Club            Groningen

4 april       Paradiso Noord    Amsterdam

5 april       De Effenaar         Eindhoven

Deel via social media: