Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2014-03-25 07:00:00 • 12 min lezen

Nate Wooley Quintet Lantaren Venster Rotterdam 20-3-2014

De Amerikaan Nate Wooley begon al op zijn dertiende professioneel trompet te spelen. Wooley verhuisde in 2001 naar New York en werd één van de meest gewilde trompettisten in de ontluikende jazz-, improvisatie-, nieuwe muziek- en noisescene van Brooklyn. Hij trad regelmatig op met iconen als John Zorn, Anthony Braxton, Fred Frith, Evan Parker en Yoshi Wada.

Zijn solospel wordt als belangrijk gezien in de internationale revolutie van trompetimprovisaties. Samen met Peter Evans en Greg Kelley wordt hij beschouwd als één van de voortrekkers van de Amerikaanse beweging die de fysieke grenzen van dit blaasinstrument tracht open te breken.

Het album (Put Your) Hands Together (2011) was een muzikale liefdesverklaring van Wooley aan de vrouwen die hem grootbrachten. In 2012 gaf Wooley een concert op North Sea Jazz. In de zomer van 2013 kwam het prachtige album (Sit In) The Throne of Friendship uit, dat lovende recensies kreeg.

En vanavond staat hij in Lantaren Venster. Het spel van Nate Wooley is experimenteel maar wordt nergens ‘opdringerig’, dat gevoel wat je weleens kan krijgen bij experimentele jazz dat muzikanten je iets ‘op willen leggen’, dat gevoel ontbreekt totaal. In plaats daarvan speelt het quintet om een soort vanzelfsprekende manier, en is het dus ondanks het experiment heel goed toegankelijk. Ook wordt de muziek niet volgepropt met noten, er wordt juist veel gebruik gemaakt van stiltes, in een nummer zelfs meer dan twee maten lang stilte, wat heel mooi en sterk werkt.

Ook speelt Nate veel met enkel adem, waardoor je een Scandinavische wind door Lantaren Venster voelt waaien. In mei keert hij weer terug in Nederland als onderdeel van een Europese tour, zeker de moeite waard.

Bezetting: Nate Wooley - trompet Josh Sinton - basklarinet Matt Moran - vibrafoon Eivind Opsvik - bas Harris Eisenstadt - drums

Deel via social media: